Program 50. Mokranjčevih dana u Negotinu

Jubilarni 50. Mokranjčevi dani biće održani u Negotinu od 10. do 16. septembra. Negotinska publika i brojni ljubitelji klasične muzike imaće priliku da već od predfestivalske večeri kada nastupa popularni hor “Viva vox”, uživaju u savremenim horskim obradama poznatih kompozicija, zasnovanim na Mokranjčevom poimanju ljudskog glasa kao najsavremenijeg muzičkog instrumenta.

Festival „Mokranjčevi dani“ će tradicionalno biti otvoren u dvorištu kompozitorove rodne kuće u petak 11. septembra, kada će uz zvuke fanfara i VI Mokranjčevu rukovet, biti podignuta festivalaska zastava. Besednik 50. festivala je dirigent Vladimir Kranjčević. U tradicionalnom natpevavanju horova, od 19 sati, učestvovaće horovi iz Bukurešta, Istanbula, Ljubljane, Moskve, Pančeva, Soluna i Sofije.

Koncert Beogradske filharmonije pod dirigentskom palicom Vladimira Kulenovića najavljen je za subotu 12. septembra, kada će biti izvedeno Vujićevo Srpsko kolo, Dvoržakov Koncert za violončelo i Konjovićeva Simfonija u Ce-molu.

Dan za izlete ove godine posetioci festivala provešće na atraktivnom lokalitetu Rogljevskih pivnica gde će biti organizovana naučna tribina o životu i radu Stevana Stojanovića Mokranjca, a potom i kulturno-umetnički program ovdašnjih etno grupa i izvođača.

Večernji program rezervisan je za festivalsku premijeru, a ove godine to je muzičko-scenski program Zvezdani časovi čovečanstva – koncertno izvođenje radio drame „Mokranjac, čovek svoje umetnosti“ muzikologa Maje Vasić.

Posebna poslastica za Negotince i posetioce festivala biće spektakularna muzička drama Pozorišta na Terazijama „Grk Zorba“, reditelja Mihajla Vukobratovića, planiran za ponedeljak 14. septembar.

Utorak je rezervisan za koncert somborskog hora “Iuventus Cantat”, prošlogodišnjeg pobednika natpevavanja, koji će biti priređen u crkvi Svete Trojice, dok će na sceni Doma kulture nastupiti umetnička plesna grupa “Una Saga Serbica” sa igrama i zvucima Balkana.

Novina ovogodišnjeg festivala čine i koncerti na otvorenom u izvođenju studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Tokom festivala, u okviru pratećih programa planirana je promocija monografije „50 godina Mokranjčevih dana“ prof. dr Sonje Marinković, muzikologa, monografije „Mokranjčeva rodna kuća“, u izdanju Muzeja Krajine.

Mokranjčeve dane će u sredu 16. septembra zatvoriti hor i simfonijski orkestar RTS, pod vođstvom Bojana Suđića, izvođenjem Betovenove Devete simfonije.

Ulaznice su već u prodaji na biletarnici Doma kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu i mogu se kupiti svakog radnog dana od 10 – 14 i od 17 do 19 sati. Dom kulture ove godine pruža mogućnost kupovine kompleta ulaznica u pretprodaji u dve rate uz poklon koncert.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *