Princip i Draža na muralima u Negotinu (VIDEO)

Grupa negotinskih srednjoškolaca i studenata, poznatiji kao Zvezdaši, već godinama ulepšavaju muralima svoj grad. Osim simbola svog omiljenog kluba, istorijske ličnosti su najčešća tematika, pa su Negotinci posle Hajduk Veljka na fasadi, dobili nedavno i Gavrila Principa i Dražu Mihajlovića.
 
Svakog leta Negotin dobije po jedan mural s potpisom “Zvezdaša”. Nedavno završen je i najveći do sada, a kako smo saznali izazvao je i polemike među Negotincima. Međutim, neki naši sagovornici nisu bili sigurni ni ko je na muralima.
 
Princip i Draža na fasadi zgrade u Cerskoj 2 nisu ni prvi ni poslednji koji su skrenuli pažnju javnosti u gradu – kaže glavni slikar Vladimir Đorđević. Oba ova junaka rođena krajem 19. veka imala su veliki uticaj na našu istoriju i želeli smo da ih sačuvamo od zaborava, dodaje Đorđević. 
 
Vladimir je ponosan i na mural na kome je pogibija Hajduk Veljka Petrovića, nastao povodom dva veka od stradanja ovog velikog krajinskog i srpskog junaka. Ideje dolaze spontano, tako da još ne znaju koji će lik narednog leta oslikati na nekoj od zgrada. Mokranjac, Pašić ili neko od aktuelnih sportskih junaka kao što je Peđa Rajković. Videćemo…
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *