Počela prodaja ulaznica za 50. “Mokranjčeve dane” u Negotinu

U Negotinu, rodnom gradu Stevana Stojanovića Mokranjca, jednog od najvećih srpskih kompozitora i dirigenata, ove godine biće organizovan 50. festival u čast slavnog muzičkog velikana. Jubilarne muzičke svečanosti “Mokranjčevi dani” biće održani od 10. do 16. septembra uz finansijsku podršku Ministarstvo kulture i informisanja i Opštine Negotin.

Festival “Mokranjčevi dani” ne znači samo omaž imenu i delu našeg muzičkog velikana, već je i spona sa budućnošću, stalno podsećanje na korene srpske duhovnosti, na izvorišta iz kojih crpimo dignitet srpskog naroda u ukupnom kulturološkom, ne samo muzičkom smislu. Mokranjcem čuvamo svoju istoriju, tradiciju i prepoznatljivost u Evropi, pa i u svetu.

Koncept jubilarnog 50.Festivala, naslanja se na ove prostore, sa namerom da ovog septembra ansambli i izvođači otuda gde je Mokranjac sa „Prvim beogradskim pevačkim društvom“ gostovao, dođu ovde, u Negotin, i svojim programima učine omaž našem muzičkom velikanu.

Svako od učesnika programa Festivala svojim programom obuhvatiće i deo Mokranjčeve muzike. Time će Mokranjčevo delo biti trajno inkorporirano u njihov repetoar i prezentovano u njihovim daljim nastupima, šireći tako srpsku muziku i Mokranjca svetom, kako je i sam Mokranjac činio.

Selektor Festivala je dr Branka Radović, a u Programskoj komisiji su Darinka Matić Marović, dirigent, ujedno i predsednik Komisije, akademik Dejan Despić, kompozitor, Marina Nikolić, muzikolog, Maja Vasić, muzikolog, mr Aleksandra Paladin, muzikolog i Dragana Knežević, v.d. direktora Doma kulture „Stevan Mokranjac“ Negotin.

Na biletarnici Doma kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu počela je prodaja kompleta ulaznica. Ulaznice će se prodavati svakog radnog dana od 10 – 14 i od 17 do 19 sati. Dom kulture ove godine pruža mogućnost kupovine kompleta ulaznica u pretprodaji u dve rate uz poklon koncert.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *