Proizvodnja jabuka u Bukovču kod Negotina (VIDEO)

Da je budućnost poljoprivrede i voćarstva u krupnim zasadima sa ozbiljnim agrotehničkim merama, svima je odavno jasno. To su prepoznali i u firmi “NTS FOOD” iz Negotina i u saradnji sa švajcarskim investicionim fondom, na površini od 10 hektara zasadili 4 sorte jabuke.

U Bukovču kod Negotina, na 10 hektara državne zemlje, koje je firma NTS FOOD uzela pod zakup na 20 godina, nikao je moderan zasad jabuka, sa sistemima za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu. U ovoj firmi, očekuju rod već prve godine, iako će kompletan voćnjak biti u punom rodu tek za 5 godina.

Ova firma nije slučajno odabrala negotinsku krajinu za proizvodnju jabuke, imajući u vidu da je kvalitet zemljišta veoma povoljan za uzgoj ove kulture.

Za jedan hektar ovakve proizvodnje jabuke potrebno je 55 hiljada evra, a kompletna investicija može da se vrati tek za 5 godina. U nedostatku sredstava, firma “NTS FOOD” je posegla za švajcarskim kapitalom, a srpski individualni proizvođači, mogli bi da pređu na ovakav način proizvodnje udruživanjem i formiranjem zadruga, ili uz ozbilnu pomoć države.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Ekonomija Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *