Plastenička proizvodnja – dobar način zarade (VIDEO)

Plastenička proizvodnja je sve češća i u Timočkoj krajini. Porodica Toroglanović u Valakonju kod Boljevca na 75 ari u plastenicima proizvodi povrće, cveće, rasad. Kažu da se od toga može živeti, ali uz naporan rad tokom cele godine.
 
Ovih vrelih avgustovskih dana u plastenicima Toroglanovića aktuelni su krastavci i paradajz. Bere se za pijace u Boljevcu i Boru, a rod je odličan zahvaljujući sistemu navodnjavanja i svakodnevnoj brizi domaćina.
Ova porodica ima blizu 10 hektara obradivog imanja, a plastenike su počeli da podižu pre 15 godina. Sada ih imaju 10-ak u kojima gaje gotovo sve povrće, rasad ali i cveće.Sin nastavlja roditeljskim stazama. Sa suprugom obrađuje 25 ari pod plastenicima i isto toliko na otvorenom. Osim paradajza, ove zime prodavaće i luk i krompir na pijaci, a u Opštini Boljevac su našli dobrog partnera za unapređenje proizvodnje.
 
Opština Boljevac, iako spada u red malih i nerazvijenih opština, ove godine izdvojila je 3% svog budžeta  za razvoj i podsticaj poljoprivrede. Investiranjem u mehanizaciju i kroz unapredjenje rada zadruga i udruženja, za te namene izdvojeno je oko pet i po miliona dinara. 

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *