Večeras počinje 32. Festival instrumentalne tradicije Balkana (VIDEO)

U Grljanu kod Zaječara, večeras počinje 32. Festival instrumentalne tradicije Balkana, kome su prethodile radionice za sviranje na starim instrumentima. 
 
Mladi su od majstora frule, duduka, kavala i gajdi, nekoliko dana učili tajne ovih duvačkih instrumenata, a koliko su naučili pokazaće i na samom festivalu u subotu uveče. Slobodan Trkulja, poznati muzičar, instrumentalista, kompozitor i pevač etno muzike, koji će, večeras od 20 sati, nastupiti na otvaranju manifestacije u Grlljanu, održaće danas od 13 sati čas sa polaznicima muzičkih radionica u OŠ „Desanka Maksimović“ u Zaječaru. 
 
Prve festivalske večeri, osim Trkulje, koji će nastupiti od 20 sati, nastupiće i: Centar za tradicionalne umetnosti „Koreni“, Orkestar „Zlatne trube“ i Škola folklora „Kolo“ Knjaževac. Publici će se predstaviti i izvođači na tradicionalnim instrumentima. Posetioci mogu tokom dana razgledati izložbe slika, domaće radinosti i proizvoda od meda i prisustvivati, od 17 sati, tribini o sviranju na tradicionalnim instrumentima. 
 
U subotu, druge večeri 32.Festivala instrumentalne tradicije Balkana u Grljanu, osim instrumentalista na fruli, dvojnicama, duduku, kavalu, okarini, gajdama i rikolu, nastupiće i gosti iz Rumunije, članovi Kulturno umetničkog društva „Kolo“ iz Arada. Organizatori su MZ Grljan i Centar za kulturu i turizam grada Zaječara, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *