DOKUMENTARNI FILM „TAJNA DUNAVSKOG VILENJAKA“ VEČERAS U 20 i 10h NA RTS 2

Večeras u 20 i 10h na Drugom programu RTS-a će biti prikazan dugometražni dokumentarni film „Tajna dunavskog vilenjaka“, koji je urađen u produkciji Za media.

Film se bavi istraživanjem misterioznih okolnosti po kojima je u septembru 1944 godine potopljeno više od 170 brodova nacističke Crnomorske flotille na Dunavu kod sela Prahovo u Istočnoj Srbiji. Operacija potapanja se zvala „Dunavski vilenjak“, a o tome je zvanična istorija zabeležila tek nekoliko podataka. Ovaj događaj je sedam decenija rasplamsavao maštu lokalnog stanovništva, ali i istoričara, koji su mogli samo da nagađaju zašto su Nemci sami potopili svoju moćnu flotilu, koja se povlačila iz Crnog mora u konvoju dugačkom 25 km.

Septembra 2012. godine autori filama Dušan Vojvodić i Milina Trišić su započeli istraživanje možda poslednje velike neispričane priče Drugog svetskog rata. Film je osim u Srbiji sniman i u Nemačkoj, a najteži i najopasniji deo je bilo istraživanje potopljenih brodova koji se nalaze u matici Dunava. Taj posao je uradio ronilački tim koji je predvodio Miodrag Lakić iz Beograda, podvodni snimatelj i nagrađivani autor mnogobrojnih podvodnih filmova.

Zahvaljujući velikoj upornosti istraživača, ali i Dunavu ova priča dobila neočekivan tok, jer je velika reka najnižim vodostajom u poslednjih 50 godina koji se dogodio u trenutku kada je ekipa snimala „omogućila“ potpuno neočekivina otkrića, koja nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Film je sufinansiran sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije.


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *