Prvo veče 49. Gitarijade nadmašilo sva očekivanja. Danas još obimniji program

Pred krcatom Kraljevicom, nastupom prošlogodišnjih pobednika sa teritorije Srbije, grupom D ZOO, počeo je je program na Rock Stage-u 49. Gitarijade.
 
Ovi mladi momci iz Subotice svirali su muziku sa svog novog albuma Treća armija trećeg sveta. Studijski album je deo nagrade, koju je ovaj bend osvojio pobedom na 48. Gitarijadi, koji će izdati PGP RTS, u saradnji sa Ustanovom Gitarijada Zaječar.
 
Nakon Pobednika, nastuipio je Darko Rundek Kargo trio sa tvorcem legendarnog jugoslovenskog benda Hustor, Darkom Rundekom na čelu. Dugo su se park šumom na Kraljevici u Zaječaru orile nove , ali i stare Rundekove pesme. Pred velikim brojem novinara, dugo i strpljivo je Rundek odgovarao na sva pitanja i u prvi plan istakao značaj Gitarijade. „To je ozbiljna stvar, biti na jednom Festivalu, koji ima toliku tradiciju i da postoje mesta, gde novi bendovi izlaze i mešaju se sa starima“.
 
Nakon Darka Rundeka i Cargo trija, na binu su izašli Gibonni i Vlatko Stefanovski i priredili koncert koji će posetioci 49, Gitarijade dugo pamtiti. „Gitarijada je izrasla u veliki festival. Mladi žive za njega i zato su večeras bili tu u ovolikom broju. Gibonni  i ja već dugo sarađujemo, skoro 17 godina. Volim njegove pesme i čast mi je  i zadovoljstvo to što imam priliku da ih sa njim izvodim.” rekao je Vlatko Stefanovski.
 
Zlatan Stipišić Gibonni bio je ljubazan da nam prenese svoje iskustvo sa Gitarijade gde je nastupao sa bivšim bendom “Osmi putnik”: „Bio sam  na Gitarijadi sa bendom, pre 28 godina, koji je odisao energijom i entuzijazmom. Bend koji je poslednji takve vrste, jer su tada izvođači znali da nose instrumete i po par kilometara radi probe“.
 
Usledio je nesvakidašnji nastup Nikole Vranjkovića, muzičara, kompozitora, gitariste i tekstopisca. Svako ko je pratio i prati rad Nikole Vranjkovića nije mogao da ostane ravnodušan. Pesmama iz bogatog repertoara Nikola je održao  prepoznatljivu atmosferu. Obraćajući se novinarima, nakon nastupa, Nikola se osvrnuo i na svoje učešće u radu Rock akademije, koj aje organizhovana za polufinaliste 49. Gitarijade. „Radio sam ovih dana i radionicu, čast mi je bila i zadovoljstvo, pažljivo su me slušali i na Rock Akademiji, kao što su me i ovde na koncertu slušali“.
 
Giga Groovy Going Group, bend iz Beograda poslednji je sastav koji je nastupio prve večeri na Rock Stage-u. Uz vernu rokenrol publiku, koja je do pred zoru uživala u više nego fantastičnom nastupu, ova muzička grupa dala je dobru najavu za program koji tek sledi.
 
Nakon spektakularnog i bogatog jučerašnjeg programa i večeras nas očekuje veče odlične muzike i uživanja, koje će nam prirediti izvođači revijalnog i takmičarskog dela programa. Osim programa na glavnoj bini, pozivamo Vas da posetite i dnevne događaje.
 
GITARIJADA FREE ZONE (Irish Pub Rivendell)
17,00 Dragutin Matoševič: Barikada sajtova i trenutno stanje BiH rocka
18,00 Premijera filma o grupi Limunovo drvo (Autor: Branko Radaković)
19,00 Promocija izdavačke kuće Croatia records
 
GITARIJADA VISUAL (Pešačka zona ulice Timočke Bune)
19,00 Otvaranje 10. Međunarodnog salona Rok fotografije
Otvaranje Izložbe fotografija „Iz zlatnog rudnika“ Zorana Trbovića (Autor: Zoran Trbović)
 
GUITAR ART STAGE (Pešačka zona ulice Timočke Bune)
20,00 KONCERT: Beltango Trio
(Aleksandar Nikolić – bandoneon, Bogdan Pejić – gitara i Ivana Nikolić – klavir, vokal)
Program – BELTANGO (R)EVOLUTION – tradicional, piazzola, balkango
 
WORLD MUSIC STAGE (Trg Oslobođenja)
19,00 – Đura i mornari
20,00 – Vrane Kamene
 
ROCK STAGE
20,00 – DOK 7
21,00 – VAN GOGH
22,30 – Prvo polufinalno veče – takmičenje demo bendova
00,30 – DUBIOZA KOLEKTIV
02,15 – HARD TIME
03,00 – KARIZMA
 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *