ROKONAČELNIK 49. GITARIJADE JE NEŠA GALIJA

Odlukom Organizacionog odbora 49. Gitarijade, Nenad Milosavljević, poznatiji kao Neša Galija, novi je Rokonačelnik ovogodišnje Gitarijade, koja će u Zaječaru biti održana od 29. jula do 1. avgusta.Njemu će u sredu 29. jula, na kasnoantičkom lokalitetu Felix Romulijana, na svečanom otvaranju ovogodišnjeg festivala, biti uručen ključ grada Zaječara.
 
Nenad Milosavljević, poznatiji kao Neša Galija, srpski je pevač, muzičar i kompozitor. Rođen je 6. februara 1954. godine u Nišu. Najpoznatiji je kao frontmen srpske rok grupe “Galija”, koju je, sa bratom Predragom Milosavljevićem osnovao 1976. godine.  
 
Galija 1978. godine osvaja prvo mesto na Gitarijadi u Zaječaru čime karijera ove niške grupe kreće uzlaznom putanjom. Na ovogodišnjem izdanju najdugovečnije rock manifestacije, Nenad Milosavljević će biti imenovan za Rokonačelnika 49. Gitarijade, a biće mu uručeni i ključevi grada Zaječara. 
 
Godine 1974. nastupio je na Omladinskom festivalu u Subotici. Takođe je svirao na Beogradskom proleću i počeo je da piše muziku za pozorišne predstave. Počeo je da svira u grupi Dva Lustera, a 11. aprila 1977. godine je imao koncert u Narodnom pozorištu u Nišu.
 
Nedugo zatim, promenili su ime grupe u Galija. Dve godine potom objavili su svoj prvi album „Prva plovidba“, sa bratom Nenada Milosavljevića, Predragom, kao novim članom grupe. Ukupno su objavili trinaest studijskih albuma i postali jedna od poznatijih grupa na rok sceni nekadašnje Jugoslavije.
 
Krajem 2008. godine, Neša Galija je sa svojim saradnicima aranžirao i komponovao tradicionalne pesme sa Kosova i Metohije za Milicu Milisavljević Dugalić. Isti album, Nečujna zvona, je na festivalu Sunčane skale proglašen za najbolji album etno muzike na Balkanu.Neša Galija je marta 2013. sa pesmom Ruža od baruta učestvovao na takmičenju Beosong 2013, na kome je u polufinalu bio osmi. Na manifestaciji Balkan Music Awards u Beogradu, 22. januara 2015. godine, odlukom balkanskih medija, dodeljena mu je Balkanska muzička nagrada.
 
Galija će na Rock Stage-u 49. Gitarijade nastupiti 1. avgusta, poslednjeg dana festivala, a koncert počinje u 21 čas.
 
Pre njega ovo laskavo priznanje poneli su:  Bora Đorđević , Goran Šepa Gale i Bruno Langer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *