Česme opet presušuju, Ministarstvo i dalje ćuti (VIDEO)

Od početka godine u Zaječaru, drugi put za redom, presušuju javne arteske česme koje su simbol grada i alternativa za vodosnabdevanje stanovništva.  Zbog toga se danas okupilo stotinak nezadovoljnih Zaječaraca, koji su od nadležnih organa lokalne samouprave i Republike zatražili da se spreči presušivanje arteskih česama.
 
U Zaječaru se građani već mesecima bore da sačuvaju svoje arteske česme koje su početkom ove godine počele da presušuju. Ispostavilo se da je razlog tome sistem za vodosnabdevanje lokalnog hotela koji koristi artesku vodu. Pod pritiskom javnosti hotel je isključio sistem i voda je potekla. Nezakonitu eksploataciju voda tada su zabeležile naše kamere, ali i lokalna inspekcija. Nažalost to nije bilo dovoljno da nadležno Ministarstvo rudarstva i energetike sankcioniše vlasnike hotela.
 
Dva meseca kasnije u Zaječar je došla inspekcijska kontrola Ministarstva rudarstva i energetike, hotel je ponovo pokrenuo sistem za vodosnabdevanje, a česme su počele da presušuju bukvalno pred očima inspektora, koji nisu želeli da nam objasne šta se dešava. 
 
Pokušali smo i danas da od Ministarstva rudarstva i energetike dobijemo odgovor, ali bez uspeha. Ministarstvu se zvanično obratilo i Udruženje građana za zaštitu zaječarskih česama, tražeći da privatni hotel odmah prekine eksploataciju arteskih voda.
 
Zaječarci su do sada više puta pisali peticije nadležnim organima i službama,organizovali protestne šetnje, čak i  gradski maraton za zaštitu česama. Nažalost,ništa od toga nije dalo rezultate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *