Poseta zaječarskih uzgajivača lekovitog bilja Bavaništu

Nakon nekoliko meseci teorijske obuke poljoprivrednika o plantažnom gajenju lekovitog bilja, prva grupa polaznika iz Timočke krajine, minulog vikenda bila je na planiranoj ekskurziji u Bavaništu kod Pančeva.Sadašnji i budući uzgajivači iz Timočke krajine, u društvu svojih domaćina koji godinama uzgajaju lekovito i začinsko bilje, obišli su nekoliko parcela pod nanom i origanom, a zatim bili u prilici da u jednom domaćinstvu vide sušaru i druge pomoćne mašine za primarnu preradu biljaka.

Nakon toga, svi zajedno bili su gosti Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ u Pančevu gde su im predstavljene podne i tunelske sušare, a zatim i njihove ogledne plantaže sa desetinama raznovrsnih biljaka od kojih se prave čajevi i drugi farmakološki preparati. Ove subote i nedelje ekskurzija je organizovana za Knjaževčane i prvu grupu Zaječaraca, dok će narednog vikenda Bavanište posetiti i Boljevčani i druga grupa iz Zaječara. Inače, Zaječarci su i najbrojniji na edukaciji koja traje već nekoliko meseci u organizaciji švajcarske Agencije za razvoj i kooperaciju SDC, nemačkog GIZ-a i Udruženja za lekovito bilje „Dr Jovan Tucakov“ iz Sokobanje.


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *