Medijska koalicija: Nezakonito sprovođenje konkursa u Kladovu

Nakon reakcije TV produkcije Za media i pokretanja sudskog spora pred Upravnim sudom protiv opštine Kladovo, zbog nezakonite odluke o dodeli sredstava za sufinansiranje projekata namenjenih javnom informisanje građana u 2015. godini, oglasila se i Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, saopšptenjem, u kome se između ostalog kaže:

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, Lokal Pres i Anem zabrinuta je zbog nezakonitosti prilikom sprovođenja konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja u Somboru, Kladovu i Malom Crniću i traži od Ministarstva kulture i informisanja da reaguje.

U Kladovu je, greškom komisije, novac dodeljen posredniku sa ciljem da se izigra konkurs. Projekat Agencije Ist Medija je, zapravo, projekat JP „ŠRIF“ iz Bora, i iz dokumentacije se jasno vidi da se angažuju tehnički i ljudski resursi ovog javnog preduzeća.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja skreće pažnju da je zakonom zabranjeno da na konkursima za sufinasiranje medijskih sadržaja na bilo koji način učestvuju mediji koji se finasiraju iz javnih prihoda, što je slučaj sa JP “ŠRIF” iz Bora.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja podseća da pomno prati proces sufinansiranja medijskih sadržaja i zahteva od Ministarstva kulture i informisanja da reaguje na sve slučajeve kršenja Zakona. Sve uočene nepravilnosti Koalicija će, na kraju godine, pretočiti u dokument koji će biti upućen svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama zaduženim za borbu protiv korupcije i slobodu izražavanja.”

Kompletno saopštenje, u kome se još navode i nepravilnosti u Somboru i Malom Crniću, možete pročitati OVDE:


LINK ZA FAJL » saopstenje_koalicije_novinarskih_i_medijskih_udruzenja.doc


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *