Maturantski ples Qadrille European dance festival

U petak, 22.maja na gradskom Trgu u Zaječarui će biti održan tradicionalni Ples Maturanata. Defile maturanata kreće u 10 i 30 iz srednjoškolskog centra ka trgu Oslobođenja, ulicama Knjeginje Ljubice, Timočke bune i Nikole Pašića. Maturantski ples, kao i u ostalim gradovima Evrope počinje tačno u podne.

Manifestacija “European Quadrille Dance Festival”, ili Maturantski Ples, u Srbiji  je počela 2005. godine, a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog saveza Slovenije bio je grad Kraljevo, najvećom zaslugom njihovog bratskog grada Maribora.

Posle Kraljeva 2006.god. priključio se i Niš, a od 2007.god. i mnogi drugi gradovi: Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija,Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Vranje, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica, Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, i td.

Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Strausa, a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne. Na osnovu toga maturanti zajedno obaraju i Ginisov Rekord kao najveći simultani ples u svetu. Rekord koji je oboren još 2011. iznosi 33.202 plesača.

Bez obzira što je to ozbiljna muzika, maturanti su veoma lepo prihvatili tu koreografiju i uopšte ideju nekog zajedničkog plesa sa maturantima Evrope. Najčešće plešu maturanti srednjih škola, ali u nekim gradovima učestvuju i maturanti osmog razreda. Bez obzira na Ginisov rekord važno je to da su svi maturanti sve vreme nasmejani, da se odlično druže i da im je lepo.

Ove godine manifestacija se održava  22. maja, a u ovom projektu su do sada ucetvovali maturanti iz Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Makedonije, Crne Gore, Estonije…

Glavni predstavnik za izvođenje ovog programa u Srbiji, koji ovaj projekat vodi od 2007. godine. je Plesni klub “La Luna” iz Jagodine.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *