Predstavljena interaktivna android aplikacija za upoznavanje Romulijane (VIDEO)

Na lokalitetu Feliks Romulijana kod Zaječara predstavljen potpuno nov i jedinstven turistički proizvod na našim prostorima, kojim se kulturno nasleđe na inovativan način približava posetiocima. U pitanju je interaktivna android aplikacija pod nazivom „Predstavite se caru Galeriju kako običaji nalažu“.

Ova aplikacija omogućava bolje i lakše upoznavanje još uvek neotkrivenih delova gamzigradske palate, tako što posetilac na trenutak postaje „arheolog“ i prati tragove starog običaja dolaska pred rimskog cara. Osim toga posetioci će putem ove aplikacije moći da nauče još puno stvari iz života starih Rimljana.

Danijela Šili, vođa GIZ-ovog projekta Regionalni program za jačanje prekograničnog turizma na srednjem i donjem Dunavu kroz Dunavski centar za kompetenciju, istakla je da je srećna što GIZ učestvuje u promociji kulturnih lokaliteta kao što je Feliks Romulijana i to u godini kada se obeležava 15 godina nemačko-srpske razvojne saradnje i uspešnog rada nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ u Srbiji.

Evropska unija finansira brojne projekte u ovom regionu. Majkl Davenport, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, istakao je, prilikom svoje prve posete Romulijani, da će se sa tom praksom nastaviti i dalje, jer su rezultati tog finansiranja vidljivi na svakom koraku.

Predstavnici Delegacije Evropske unije, nemačkog GIZ-a i Dunavskog centra za kompetenciju imali su priliku da prvi isprobaju android aplikaciju na Romulijani, a ona je od danas dostupna i svima koji posete Romulijanu i imaju android telefon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *