AMY LAVERE & WILL SEXTON (Memfis, S.A.D.) u Omladinskom centru u Zaječaru

AMY LAVERE & WILL SEXTON iz SAD-a (Memphis) nastupiće u Omladinskom centru Zaječar u sredu, 20. maja. Početak koncerta zakazan je za 21 čas.

Amy LaVere i Will Sexton, nakon prvog koncerta 2014. godine, ponovo dolaze u Zaječar povodom promocije njihovog novog albuma, “Hallelujah I’m A Dreamer”. Karte u pretprodaji koštaju 200 dinara i mogu se kupiti u kafiću Omladinskog centra Zaječar, a na dan koncerta karte će se prodavati po ceni od 300 dinara.

Mlada kantautorka iz Memfisa Amy LaVere rođena je u Luizijani kao Amy Fant. Sa roditeljima muzičarima selila se dvadeset i dva puta, a trinaest puta je menjala školu pre završetka srednje. Posle srednje škole odlazi u Nešvil gde se i udaje nakon kraće romanse. Mladoženja je Gabe Kudela, bivši kontrabasista Th’ Legendary Shack Shakers koji će je naučiti da svira kontrabas i sa kojim će imati duo The Gabe & Amy Show. Ipak, razvode se 2003, par godina pošto su se preselili u Memfis. Amy nastavlja da svira kontrabas, piše svoje pesme i sa par prijatelja nastupa širom juga SAD. Pored posvećenosti muzici Amy se pojavljuje i u dva filma s početka ovog veka: „Walk The Line“ iz 2005. (biografski film o Johnny Cashu, u kome su glumili i Joaquin Phoenix i Reese Witherspoon) i „Black Snake Moan“ iz 2006. (u kome su glumili Samuel L. Jackson, Christina Ricci i Justin Timberlake).
2006. godine Archer Records izdaje njen prvi solo album „This World Is Not My Home“. Između ostalih, na ploči su sarađivali legendarni Jim Dickinson i poslednjih godina vrlo uticajni Jimbo Mathus (Squirrel Nut Zippers).

Sledeći album „Anchors & Anvils“ (Archer Records, 2007.) producira Jim Dickinson. Ovo izdanje seže do 6. mesta liste Americana Music Association.

2009. objavljuje EP „Died Of Love“ (Archer Records), poslednji sa Jimom Dickinsonom kao producentom, ali i mentorom, savetnikom i važnom podrškom. Smrt Jima Dickinsona i raskid veze sa bubnjarem Paulom Taylorom obeležiće naredni album tmurnim i tužnim raspoloženjem. „Stranger Me“ izlazi 2011. za Archer Records propraćen pozitivnim kritikama muzičke štampe. Iste 2011. Amy LaVere biva proglašena drugu godinu zaredom najboljom pevačicom u Memfisu i to u konkurenciji imena kakva su Shannon McNally i Valerie June. Sa njima dvema čini ženski kantautorski tandem iz Memfisa koji poslednjih nekoliko godina privlači pažnju ljubitelja amerikana zvuka, a i sve tri se pojavljuju u super-grupi Luthera Dickinsona (sina pomenutog Jima Dickinsona) – The Wandering. 2012. objavili su album „Go On Now, You Can’t Stay Here“ koji su proleća iste godine promovisali po SAD.

2013. učestvuje u još jednom projektu sa strane – Motel Mirrors. Sjajni gitarista John Paul Keith (koji je održao sjajan koncert u Omladinskom centru Zaječar aprila 2014. godine), njen kolega i prijatelj iz Memfisa, i Amy u čistom i raspojasanom country & western zvuku. Cele godine sviraju uživo kad god im obaveze vezane za sopstvene turneje to dozvoljavaju.

Maja 2014. izašao je četvrti album Amy LaVere, „Runaway’s Diary“ i sadrži dvanaest pesama inspirisanih tinejdžerskim begom od kuće. Neki je nazivaju putujućom pločom, neki pločom kojom se otvaraju mnoge dileme iz uvek uzburkanih dana odrastanja, ali svi su složni u tome da se Amy LaVere i ovim parčetom plastike dokazala kao kantautorka visokog kvaliteta i ogromnog talenta na današnjoj amerikana sceni. „Runaway’s Diary“ je producirao Luther Dickinson, a pomogao je gitarama i mandolinom. Još jedan gitarista bitan u životu Amy LaVere (pored Luthera Dikinsona i John Paul Keitha) jeste Will Sexton koji je takođe svirao gitare na ovom albumu, a pored toga pevao i prateće vokale. Will već ima zavidnu kantri karijeru iza sebe s obziron na to da od malena svira gitaru sa starijim bratom Charliejem Sextonom (jedan od zapaženijih gitarista u bendu Boba Dylana), a i kao poznati kantautor kantri i vestern muzike.

    Po izlasku ploče, Amy i Will su u septembru 2014. obišli dobar deo Sjedinjenih Država i Evrope, i tom prilikom po prvi put posetili Zaječar i održali sjajan i rasprodat koncert u Omladinskom centru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *