Oštećena tabla Milanu Miljkoviću na Paviljonu

Spomen tablu Milanu Miljkoviću, koja je nedavno postavljena na Paviljonu u park šumi Kraljevica, oštetila su za sada nepoznata lica. Sa table je sastrugan naziv udruženja građana „Za česme“, koje je tablu i postavilo i koja je organizovalo pošumljavanje i čišćenje okoline Paviljona.

Predsednik upravnog odbora udruženja građana „Za česme“, Boban Pogarčić, rekao je da ovo udruženje okuplja pristojne i normalne ljude koji žele da svojim radom učine svoje okruženje boljim i da ga u ovakvim okolnostima, napadi na udruženje ne čude. On je dodao da je udruženje i osnovano sa namerom da se suprotstavi primitivizmu i destruktivnoj energiji, na čijoj meti se našla i tabla koja je postavljena na Paviljonu.

Dušan Vojvodić, član upravnog odbora udruženja „Za česme“ je bio nešto oštriji  i poručio „junacima“ koji napadaju spomen table, i na društvenim mrežama  i pseudo portalima, anonimno kritikuju rad udruženja, “da pokažu bar mrvu integriteta i potpišu svoja (ne)dela, kao što to rade članovi našeg udruženja. Brisanjem naših potpisa ne može izbrisati ono što smo već uradili. Ne bi me začudilo da  njihova sledeća meta budu gradske česme koje smo odbranili i sadnice koje smo na Kraljevici posadili”, zaključio je Vojvodić.

Podsetimo, članovi udruženja građana  „Za česme“, su spomen tablu Milanu Miljkoviću postavili na Paviljonu, nakon što su organizovali pošumljavanje ovog dela park šume Kraljevica sa 100 sadnica planinskog javora i nakon što su rasčistili šiblje na ovom potezu.

Pre ove akcije, Zaječarci su se okupili i oko zaštite arterskih česama, kada je za kratko vreme presušilo pet česama i organizovali su potpisivanje peticije iza koje je stalo ko 2 000 gradjana. Tom peticijom zaječarci su zahtevali da se utvrdi povezanost sistema zag rejanje hotela Srbija Tis sa presusivanjem česama. Nakon toga reagovala je inspekcija i vlasnici su sistem isklučili.Rezultat se ubrzo video i sada opet sve česme rade.

I tu se neće stati. Za kraj maja zakazan je humanitarni mini marathon, a sav prihod od donacija i kotizacije biće preusmeren na sređivanje zaječarskih česama. Udruženje gradjana “Za česme” u ovoj akciji nastupa partnerski sa NVO “Iskorak”, koja će iz svog fonda duplirati sav iznos prikupljenih sredstava.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *