U ponedeljak u podne, još jedno okupljanje pored Tackove česme

U ponedeljak 13. aprila, tačno u podne, Zaječarci će se ponovo okupiti kod Tackove česme. 
 
Drugog dana Uskrsa, u 12 sati, pokretači peticije za očuvanje arteskih česama, upoznaće okupljene građane sa svim što su do sada uradili da bi sačuvali artesku vodu, koja je bila i ostala simbol Zaječara. Preneće im, kojim institucijama je sve peticija predata i kako su nadležni organi do sada reagovali. Takođe će okupljenima biti predočeni naredni koraci u borbi za očuvanjem arteskih izvora u Zaječaru. Kod Tackove česme, uz muzički program, biće deljena i uskršnja jaja i već tradicionalne besplatne mekice, a od pića, na raspolaganju je sveža arteska voda sa Tackove česme.
 
Podsetimo, protesti Zaječaraca počeli su 8. marta ove godine, zbog toga što je u tom trenutku 5 česama presušilo, a na mnogim od njih je drastično smanjen protok vode. Od tada su se Zaječarci okupljali svakog vikenda i prikupili više od 2.500 potpisa.
 
Tv produkcija Za media snimila je i dokumentarni film o presušenim česmama, a peticija je prosleđena na adrese nadležnih ministarstava i inspekcijskih službi.
 
Nakon reakcije nadležnih, Hotel Srbija TIS je prekinuo eksploataciju vode iz bušotine na svom parkingu, iz koje je koristio artesku vodu za grejanje, sistemom toplotne pumpe. Nakon toga, na jednoj po jednoj, ponovo je počela da teče voda, što je na najbolji mogući način potvrdilo sumnje ljudi da je taj sistem izazvao presušivanje arteskih česama u gradu.
 
Tv produkcija Za media nastavlja istraživanje na ovu temu, a sve što budemo utvrdili, biće objavljeno u drugom delu dokumentrarnog filma KAP.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *