Požar u novoj fabrici sumporne kiseline u RTB-u Bor (FOTO)

U novoj fabrici sumporne kiseline zapalio se deo cevi od fiberglasa. Šteta neznatna, uzork se ispituje.
 
Jutros oko sedam i petnaest u novoj fabrici sumporne kiseline u Boru zapalio se deo cevi od fiberglasa, koja povezuje elektrostatički filter sa sušnim tornjem – oprema kanadske kompanije „SNC Lavalin“.
 
Prema rečima Adela Šediaka, sajt-menadžera kanadske firme koja je i gradila novu fabriku, a i bila nosilac celog projekta nove topionice u Boru, reč je o neznatnoj šteti čiji se uzrok još uvek ispituje.
 
 -Tačno je da je došlo do manjeg incidenta, zapalio se deo cevi od fiberglasa i sva je sreća što je borska vatrogasna služba reagovala brzo i na taj način sprečila eventualnu veću štetu. Još uvek ne znamo zašto se to desilo, istražićemo uzroke i pronaći izvor problema u toku dana. Ono što za sada mogu da kažem jeste da u ovom trenutku nijedan faktor ne ukazuje na to da je uzrok bio neki „nebezbedan uslov“ – izjavio je Šediak.
 
Nadležni u SNC Lavalinu, kako ističe Šediak, procenjuju štetu i rade kalkulaciju materijala koji će biti potreban da se šteta sanira u kratkom roku, a o svim komercijalnim aspektima će, u skladu sa ugovornim obavezama, razgovarati sa investitorom. 
 
Minulog vikenda u novoj topionici počelo je šaržiranje fleš-peći, odnosno uvođenje koncentrata. Međutim, incident u novoj fabrici sumporne kiseline, ma koliko da je mali, odložiće početak livenja bakra, a novo pirometalurško postrojenje održavaće se u toplom stanju dok se ne reši problem u fabrici sumporne kiseline.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *