Na Rtnju kod Boljevca održan prvi “Vertikalni kilometar”

Jošt Lapajne iz Slovenije i Ivana Milić iz Atletskog kluba Niš pobednici su prvog Vertikalnog kilometra u Srbiji koji je održan na planini Rtanj na teritoriji opštine Boljevac, a čiji je organizator bila Srpska skajraning asocijacija.
Ova trka spada u jednu od najtežih, jer staza mora imati 1000 metara uspona i ne sme biti duža od pet kilometara.  Sneg, koji je prekrio stazu trke, osim što je ulepšao predele i ambijent, sigurno nije bio od pomoći učesnicima. Vremenski limit je bio 165 minuta, organizatori su dan pred trku „izprtili“ celu stazu kako bi svi takmičari imali iste uslove.
 
Uprkos snegu na stazi, ostvareni su vrhunski rezultati.
 
Muška konkurencija:
1. Jošt Lapajne (Slovenija) 54 minuta
2. Kristijan Stošić (Srbija) 56 minuta
3. Marjan Bonev (Makedonija) 58 minuta
 
Ženska konkurencija:
1. Ivana Milić 78 minuta
2. Aneta Arifi 81 minut
3. Ana Obradović 89 minuta
 
Ekstremni nagibi, sneg, sunčan dan učinili su trku na Rtnju nezaboravnom. Posle fantastičnog osećaja i pogleda kada se domognete vrha Šiljak (1.565 mnv), usledio je kratki predah i spust do „štaba“ trke, gde je sve učesnike čekao ručak dobrodošlice.
 
Sjajni Jošt Lapajne, koji trenira planinsko trčanje i reprezentativac je Slovenije, je ovu zahtevnu stazu prešao za neverovatnih 54 minuta i 20 sekundi.
 
– Prvi put sam se takmičio u Srbiji, a sličnu trku sam imao samo jednom u Italiji, ali bila je kraća, samo tri kilometra. Uživao sam na Rtnju, staza je bila kombinacija lakših i težih uspona, a zbog snega se teže trčalo. Organizacija je bila odlična i sigurno ću ponovo doći – istakao je 20-ogodišnji gost iz Slovenije.
 
Leskovčanka Ivana Milić na cilj je stigla za sat i 18 minuta.
 
– Trka je bila teška, veoma zahtevna, ali zadovoljna sam rezultatom, a i organizacijom. Učestvovaću i na sledećoj “Sokolov put” na Suvoj planini – rekla je 21-godišnja Ivana, koja se inače takmiči u disciplinama 3.000 i 5.000 m.
 
Učestvovalo je stotinak takmičara iz Srbije, Makedonije, Slovenije i Italije. Trku je organizovala Srpska Skajraning asocijacija, uz pomoć Opštine Boljevac i Turističke organizacije Boljevca. Trka se bodovala i za godišnji plasman u nacionalnoj ligi Srbije.
 
Sledeća trka “Sokolov put” je već 1, maja u Nišu, na Suvoj planini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *