Zaječarci protestovali zbog suvih arterskih česama (VIDEO)

Grad Zaječar je poznat po tome što ima najveći broj arterskih česama na svetu, po glavi stanovnika. Grad se razvijao oko česama, ima ih ukupno šezdesetak i one su na trgovima, ulicama, u školskim dvorištima,  na dobrobit svih Zaječaraca. Pre nekoliko meseci česme su, jedna za drugom počele da presušuju. To je bio povod da više od 1000 Zaječaraca do sada potpiše peticiju, kako bi zaštitili svoje česme. Prema tvrdnji ljudi, koji su se danas okupili oko presušenih česama, razlog za to je sistem za grejanje privatnog hotela Srbija TIS, koji pumpama izvlači  artersku vodu i koristi je za grejanje.

 

Oko dve stotine Zaječaraca, okupilo se danas sa praznim balonima, kojima su simbolično hteli da skrenu pažnju nadležnim organima na problem presušivanja 5 arterskih javnih česama, ali i na veliki broj onih koje su drastično izgubile protok vode. Prema tvrdnjama okupljenih Zaječaraca, do toga je došlo odmah po izgradnji sistema za grejanje privatnog hotela Srbija TIS, koji koristi artersku vodu.

Vlasnici hotela Srbija TIS nisu želeli da prokomentarišu navode zabrinutih Zaječaraca. Sa druge strane, Zaječarci su na sve presušene česme simbolično zalepili table sa natpisom “Topličina suva česma”, kao poruku vlasniku hotela Toplici Mitroviću. Tvrdnju Zaječaraca potkrepio je i mladi Hidro geolog, Nikola Šarčević, koji je još 2013.godine, kada je započeta izgradnja spornog sistema za grejanje, ukazao na mogućnost presušivanja česama.

Okupljeni Zaječarci obišli su danas 3 presušene česme u gradu. Peticiju za zaštitu zaječarskih česama, do sada je potpisalo više od 1000 ljudi, a za sledeću nedelju najavljen je novi skup na zaječarskim česmama, kao i predaja konkretnih zahteva nadležnim organima grada Zaječara i Republike Srbije.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *