Pentaksim stiže u martu

Ministarstvo zdravlja preduzelo je sve da se obezbede dodatne količine petovalentne vakcine, kao i da kratkotrajni nedostatak Pentaxim vakcine u domovima zdravlja ni u jednom trenutku nije ugrozio vakcinaciju dece, a početkom marta očekuje se distribucija te vakcine kompanije Sanofi.
 
Kako se podseća u saopštenju, dobavljač navedene vakcine, koji je izabran u redovnoj proceduri javne nabavke prošle godine, francuska kompanija Sanofi, a koji je bio u obavezi da dostavi ugovorene količine u unapred utvrđenim rokovima, usled tehničkih problema u proizvodnji nije ispunio svoj deo obaveze početkom godine.Iz Ministarstva navode da je prema najavama iz kompanije Sanofi isporuka 66.000 jedinica Pentaxim vakcina krenula za Srbiju i da se očekuje da bude ditruibirana domovima zdravlja početkom marta.
 
”U okolnostima u kojima vakcina Pentaxim trenutno nije dostupna u svim domovima zdravlja u kojima se obavlja vakcinacija dece, kratkotrajno odlaganje vakcinacije ne predstavlja rizik za zdravlje deteta”, navodi se u saopštenju.
Kako je istaknuto, o uspostavljanju kontinuirane snabedevenosti kombinovanom petovalentnom vakcinom, u domovima zdravlja, koja se uskoro očekuje, roditelji treba da se informišu kod izabranog pedijatra.
Iz Ministarstva podsećaju da je Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak u mogućnosti da obezbedi dovoljne količine vakcina iz svog proizvodnog programa, kako bi se nesmetano nastavila imunizacija stanovništva.
 
Vakcinacija se u Srbiji sprovodi prema Kalendaru imunizacije u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, a prema kome se kombinovana petovalentna vakcina primenjuje od 1. januara ove godine za decu rođenu posle 1. novembra 2014. godine, kao i za decu koja su rođena pre tog datuma, a cija je vakcinacija privremeno odložena ili nije započeta pravovremeno iz medicinskih razloga.
 
Kod dece kod koje je imunizacija započeta kombinovanim petovalentnim vakcinama (Pentaxim), a pre početka primene Pravilnika 1. janura vakcinaciju treba nastaviti pojedinacnim vakcinama koje su se i do sada koristile u domovima zdravlja (trovalentna DTP – vakcina protiv difterije, tetanusa i celocelijska vakcina protiv velikog kašlja; OPV – oralna polio vakcina; i Hib – vakcina protiv oboljenja izazvanih bakterijom Hemofilus influence tip b).
 
”Sve vakcine u domovima zdravlja su, kao i ranijih godina, bezbedan način za zaštitu zdravlja dece i obezbeđuju visok nivo zaštite od zaraznih bolesti”, navodi se u saopštenju Ministarstva. U saopštenju se ističe i da se vakcine u zdravstvenim ustanovama nabavljaju centralizovanim putem i kontroliše ih i registruje Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *