U Zaječaru održan “Maraton 8 u 1 – staza izazova”

“Maraton 8 u 1 – staza izazova” naziv je akcije članova Udruženja “Timočki divljaci” i planinara Društva “Dragan Radosavljević” iz Zaječara. Reč je o akciji pešačenja, za koju je bila predviđena maršuta Istočna tvrđava – Zapadna tvrđava – Parajnkula – Vlaški do – Zabela (Šontolovo) – Hajduk Veljkov šanac – Vlaško brdo – Koilova čuka – Kravarnik. Ideja za naziv staze proistekla je iz činjenice da ista spaja 8 zaječarskih bastiona, za čije se očuvanje zajedničkim snagama bore “Timočki divljaci” i planinari Društva “Dragan Radosavljević”, koji su u ponedeljak uprkos lošim vremenskim uslovima prešli deo predviđene staze.

Izazov je prihvatilo 18 najodvažnijih planinara i ljubitelja prirode. Prva dva bastiona savladana su bez značajnijih poteškoća, a put ka Parajankuli otežao je prelazak preko ledene Lubničke reke. Put ka Vlaškom dolu planinari su savladali bez većih poteškoća, i nešto posle 14 časova stigli su i do 4. bastiona – Zabele (Šontolovo). Mrak je zaustavio planinare na 5. bastionu – Hajduk Veljkovom šancu, koji su se po kraćoj pauzi uputili ka Velikom Izvoru i Zaječaru.

“Iako nismo uspeli da pređemo celokupnu stazu, veoma sam zadovoljan današnjom akcijom i odazivom. Nadam se da ćemo se naredom prilikom okupiti u još većem broju” – izijavio je Boban Olujić.

“Sa velikim zadovoljstvom smo se odazvali pozivu na izazov, i nadamo se da će ovaj maraton zaživeti, i postati popularan kao i Fruškogorski, jer to je sjajna prilika da svet upoznamo sa zaječarskim tvrđava i spasemo ih od propadanja” – izjavila je Anđela Risantijević iz udruženja “Dragan Radosavljević”.

Podsećamo da je u prošloj godini realizovan projekat “Bastioni” pod pokroviteljstvom Ministarstva za omladinu i sport, a u saradnji sa Timočkim omladiskim centrom iz Zaječara.


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *