Obeleženo 68 godina postojanja zaječarskog teatra

Predstavom “Dosije vojnika Čonkina”, Pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović” obeležilo je 68 godina postojanja. Ova predstava rađena je po tekstu Vladimira Vojinoviča, a u režiji Saše Volića. Povodom godišnjice zaječarskog teatra, najavljene su mnoge akcije i promocije Pozorišta Timočke krajine. Zaječarska publika će tokom februara moći da pogleda predstave za samo 100 dinara.
 
“Ovih dana obeležavamo godišnjicu profesionalnog kontinuiranog rada i ovom akcijom želimo da omogućimo Zaječarcima da pogledaju predstave po simboličnoj ceni karata”, rekao je Vladan Cerović, v.d. direktora Pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović”.
 
U februaru, na repertoaru zaječarskog pozorišta naći će se: „Transilvanija“, „Soko zove orla“, „Kabare Nušić“, „Dosije vojnika Čonkina“, „Bluz osmeh“, „Žurka, žurka“.
 
Na sceni će se naći i dečije predstave: „Crvenkapa“, „Tri praseta“, „Sama u kući“, „Uspavana lepotica“ i „Ko je ovde kriv“. Dečiji festival je prvi veliki događaj koji očekuje Pozorište Timočke krajine u maju.
 
“Očekuju nas dva velika festivala: Dečiji festival u maju i Zoranovi dani u oktobru. Imao sam nedavno u Šapcu sastanak sa direktorima profesionalnih pozorišta i dogovorili smo saradnju, kako bi publika mogla da pogleda celokupnu srpsku produkciju”, dodao je Cerović.
 
Sredinom februara glumce zaječarskog pozorišta očekuje gostovanje u Virovitici, sa predstavom “Kabare Nušić”, tako da će time početi i promocija Pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović”.
 
Pozorište u Zaječaru formirano je 2. februara 1947. godine kao Oblasno narodno pozorište. Prva predstava koja je odigrana bila je “Žita cvetaju” Jurija Mokreva. Prva pozorišna sezona donela je 7 premijera i 82 reprize, koje je videlo više od 20 hiljada ljudi.
 
Na inicijativu ljudi iz zaječarskog pozorišta, 1965. godine osnovan je jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u Srbiji – Susreti profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”, a 1992. godine osnovani su Dani “Zorana Radmilovića”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *