Izgradnja regionalne deponije Halovo za dve do tri godine

U Gradskoj upravi u Zaječaru danas je održan sastanak koordinacionog odbora za realizaciju Sporazuma o upravljanju komunalnim otpadom za sedam gradova i opština u Timočkoj Krajini.
Za predsednika koordinacionog odbora izabran je Velimir Ognjenović, gradonačelnik Zaječara, dok će potpredsednik biti Dejan Vagner, predsednik opštine Majdanpek.Na sastanku su razmatrana dva načina finansiranja izgradnje deponije, I to preko IPA fondova i privatno-javnog partnerstva.

„Bio sam zagovornik da se izgradnja finansira preko privatno-javnog partnerstva jer tu dolaze najveći benefiti, ne samo za grad Zaječar, nego i za ostale gradove koji učestvuju u izgradnji“, poručio je Velimir Ognjenović, gradonačelnik Zaječara.
Privatno-javno partnerstvo podrazumeva da grad Zaječar sa ostalim gradovima da infrastrukturu (zemljište, put, vodu, struju), dok bi druga strana učestvovala kao investitor, koji potražuju maksimalno od 5 do 6 hektara zemljišta, dodao je Ognjenović.

„Predložio sam da to bude spalionica za medicinski otpad, jer bi se na taj način proizvodila električna energija, a od te proizvodnje finansijska dobit bi bila 7 miliona evra na godišnjem nivou“, rekao je Velimir Ognjenović.
Prema njegovim rečima, ta dobit bi se delila jednako: 50 odsto dobiti bi išlo za investitora, a 50 odsto za gradove koji učestvuju u regionalnoj deponiji Halovo.

„Zaječar bi tako imao 24,5 odsto dobiti, koja bi rešavala mnoge probleme u gradu“, naglasio je Ognjenović.

Kako je rečeno na sastanku, u izgradnju regionalne deponije Halovo uložiće se od 40 do 50 miliona evra, a posao bi trebalo da bude završen za 2 do 3 godine.
Srbija za izvoženje medicinskog otpada u Italiju i Austriju godišnje utroši 40 miliona evra, a izgradnjom deponija znatno će se smanjiti troškovi.

 

http://www.zajecar.info/734-izgradnja-regionalne-deponije-halovo-za-dve-…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *