Spasići i posle 10 meseci bez struje, uprkos odbačenoj krivičnoj prijavi (VIDEO)

Porodica Spasić iz Zaječara već 10 meseci živi bez struje. Ovog meseca je najstariji član porodice, Boško Spasić preminuo u 103. godini, ne dočekavši ponovo struju u svojoj kući, dok jedanaestogodišnja Milica, koja je bubrežni bolesnik i koja je imala čak15 hiruških intervencija, sa šestogodišnjom sestrom, majkom, ocem i bakom i dalje živi u mraku. Dokaz da Spasići nisu krali struju stigao je pre nekoliko dana, kada je Osnovno javno tužilaštvo u Zaječaru odbacilo krivičnu prijavu protiv Zorana Spasića, koju je podneo Elektrotimok Zaječar. Uprkos tome, Elektrotimok i dalje odbija da ih priključi na elektromrežu.

Ovu svojevrsnu agoniju porodice Spasić pokušalo je da prekine Gradsko veće grada Zaječara, koje je donelo odluku da se ovoj porodici odobre sredstva za uplatu spornog potraživanja Elektrotimoka, ali su Spasići to odbili jer, kako su tada rekli, prihvatanjem takvog rešenja, priznali bi da su krali struju. Zbog ovako principijelnog gesta, Spasići su celu zimu, sa dvoje dece, od kojih je jedno bolesno, proveli uz plinske grejalice i akumulatore, rizikujući pogoršanje zdravstvenog stanja svog deteta.

Spasići su tužili Elektrotimok i tražili da ih ponovo priključi na električnu mrežu, međutim sud je odbio njihov zahtev, iako je sudski veštak utvrdio da nije bilo krađe struje. Nova nada za Spasiće se nakratko javila, nakon što je stiglo rešenje o odbačenoj krivičnoj prijavi, ali Elektrotimok je ponovo odbio da im priključi struju, a na njihovu adresu stiglo je i obaveštenje Elektrotimoka da će im se sporni dug naplatiti prinudnim putem.

I mi smo pokušali da saznamo zašto ova porodica nema pravo na električnu energiju, ali smo od Jugoistoka iz Niša dobili saopštenje u kome se navodi da se radi o krivičnom delu krađe struje i da će Spasići ponovo biti priključeni na električnu mrežu čim plate iznos koji su, kako kažu, neovlašćeno potrošili.

Ovim saopštenjem je Jugoistok praktično preuzeo ingerencije i tužilaštva i suda.

Spasići su se u proteklih 10 meseci pismeno obratili ministru energetike Aleksandru Antiću i Zaštitniku prava građana Saši Jankoviću, ali do sada nisu dobili ni jedan odgovor, tako da se još uvek ne nazire, kada će ova porodica izaći iz mraka, kako iz onog pravog, tako i iz institucionalnog.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *