Obeležen dan oslobođenja Zaječara u Prvom svetskom ratu

Pod naletom Konjičke brigade Francuske, kojom je komandovao pukovnik Gijom Gambeta, 19. oktobra 1918. godine, oslobođen je grad Zaječar. Za oslobođenje Zaječara, živote su dala 83 imenovana i dva neznana pripadnika savezničke Francuske vojske. Povodom ovog važnog dana, Zaječar su posetili njena ekselencija gospođa Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Srbiji i gospodin Abdulah Zegur, ambasador Maroka u Srbiji.

“Zahvaljujem svima što se ukazuje poštovanje i brigu prema zemnim ostacima naših savremenika koji su ovde u vašem tlu“, rekla je Moro, prilikom polaganja venaca i cveća na spomen ploču na Francuskom vojnom groblju na kome je odata dužna pošta i neizmerna zahvalnost poginulim francuskim vojnicima, koji su dali svoje živote za našu slobodu. Ispred lokalne samouprave okupljene je pozdravio zamenik gradonačelnika dr Mirko Nikolić.

Članovi delegacija su se uputili na Trg oslobođenja gde su položili vence na spomenik palim ratnicima u ratovima 1912. do 1920. godine i prisustvovali su otvaranju izložbe u Narodnom muzeju grada Zaječara.Delegacije dve ambasade sa domaćinima obišle su i kasnoantički lokalitet Feliks Romulijanu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *