Treći Antika fest održan na Feliks Romulijani (VIDEO)

Antika fest, održan na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijana, osmišljen da savremeno stvaralaštvo poveže sa kulturnim nasleđem, na umetnički način spojio je živi i „podzemni“ svet.
 
„Za ovaj deo Srbije oduvek se smatralo da poseduje izuzetnu magiju, a za mnoge se verovalo da mogu da vide budućnost, gataju, pa čak i da komuniciciraju sa preminulima. Verovatno su zbog toga organizatori kao osnovnu ideju ovogodišnjeg Antika festa odabrali povezivanje ovog i podzemnog sveta. Ovo mesto kao sponu dva sveta video je i proslavljeni reditelj Goran Marković, koji je na ovoj lokaciji pre četvrt veka snimio poznate scene kultnog filma “Sabirni centra“, rekao je zamenik gradonačelnika dr Mirko Nikolić, pozdravljajujući brojnu publiku, u kojoj je bio i reditelj Goran Marković.
 
Na više lokacija na Carskoj palati bili su organizovani različiti umetnički programi. Najpre su promovisane knjige „Đavo“ Alfonsa M. Di Nola i „Veštice-ispovesti i tajne“ Terzile Gato Kanu, a potom je izveden komad „Ušao đavo u selo“, koji je po nedovršenom Nušićevom tekstu adaptirao i režirao Nebojša Bradić, a izveli glumci zaječarskog pozorišta.
 
Posetioci su mogli da razgledaju izložbu fotografija slika i sklulptura iz riznica zaječarskog muzeja, naslovljenu „Ogledalo ovostranog i onostranog sveta“ i da uživaju u projekciji višestruko nagrađivanog filma „Pogrebnik“, reditelja zaječarca Dragana Nikolića.
 
Pokrovitelj Antika festa bilo je Ministarstvo kulture, a organizator zaječarski muzej u saradnji sa Pozorištem Timočke krajine „Zoran Radmilović“, Izdavačkom kućom „Klio“ i „Kreativnom Srbijom“.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *