U Zdravstvenom centru u Zaječaru ugrađen prvi koronarni stent

U Zdravstvenom centru u Zaječaru ugrađen je prvi koronarni stent. Dva pacijenta operisali su vrhunski stručnjaci iz Niša, profesor dr Zoran Perišić i dr Nenad Božinović.
 
Operacija je prvi put obavljena u angio sali zaječarskog Zdravstvenog centra. Zahvati su bez ikakvih problema uspešno završeni, čime je otvoreno novo poglavlje medicine u gradu na Timoku.
 
“Danas smo operisali dva pacijenta, koja podrazumeva ugradnju stenta, koji se stavi unutar krvnog suda i daje mehaničku potporu tamo gde je krvni sud bio sužen više od 60%”, rekao je prof. dr Zoran Perišić, predsednik Udruženja kardiologa Srbije. “Preporučio bih svim građanima da se usmere na Zdravstveni centar u Zaječaru, jer više pacijenti neće morati da idu u druge zdravstvene centre”, rekao je dr Nenad Božinović.
 
Angio sala u Zaječaru, inače prva u Timočkoj krajini, počela je sa radom 27. marta ove godine sa jednim ciljem: smanjenje stope smrtnosti od infarkta i drugih kardiovaskularnih bolesti. Ovo je veliki korak ka ostvarenju postavljenog cilja, istakli su kardiolozi.”Saradnja sa niškim eminentnim stručnjacima od velike je važnosti pre svega zarad unapređenja pružanja usluge pacijentima”, istakao je Dr Stanislav Tadić, direktor ZC Zaječar.
 
Statistika je u oblasti kardiologije poražavajuća. Svakog dana više od 40 osoba u Srbiji doživi infarkt, a oko 15-ak ljudi umre od posledica srčanog udara. Lekari upozoravaju da svako mora da vodi računa o navikama i načinu života, kako bi se kardiovasklularne bolesti sprečile ili u velikom procentu ublažile.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *