Projekcija “Pogrebnika” 29. avgusta na Feliks Romulijani (VIDEO)

Specijalna projekcija, nakon Negotina i Kruševca, 29. avgusta u biće održana i u Zaječaru na otvaranju Antikafesta na Felix Romuliani. 
 
Posle svetske premijere, prošle jeseni na najznačajnijem međunarodnom festivalu dokumentaraca IDFA u Amsterdamu, “Pogrebnik” je osvojio više nagrada u Srbiji i regionu – nagradu publike na festivalu u Supetru, nagradu stručnog žirija na Beldoksu, nagradu za režiju na Zlatnoj Bukliji, specijalna priznanja žirija na festivalima Sinema siti i Underhilfest. 
 
Ovaj film hladnim i preciznim dokumentarističkim pristupom pruža nesvakidašnji uvid u zanimanje od koga većina ljudi zazire. S druge strane, taj pristup sadrži crni humor, koji, međutim, ne umanjuje empatiju prema osetljivoj temi i prema čoveku čiji privatni život trpi zbog ove profesije. 
 
Autor prikazuje koliko košta sahrana u Evropi, a koliko u Srbiji i kako iz inostranstva dopremiti leš bliske osobe. 
 
Pogrebno preduzeće “Drnda internacional”, nazvano po njegovom osnivaču i vlasniku, u Srbiju dovozi preminule gastarbajtere. Ta firma je lider u ovom nesvakidašnjem, ali unosnom biznisu, njene reklame emituju se na stranim televizijama, a vozni park ima 26 pogrebnih limuzina. 
 
U filmu Drndina ćerka i zet, takođe gastarbajteri, ostaju bez dobro plaćenih poslova u internacionalnim kompanijama. Mučeni nostalgijom i lošom ekonomskom perspektivom u zemlji trenutnog prebivališta, rešavaju da se vrate u otadžbinu i zaposle u Drndinom preduzeću. Snovi o izgubljenoj domovini se, međutim, drastično razlikuju od surove realnosti. 
 
Film je snimljen u srpsko-nemačko-finsko-norveško-slovenačkoj koprodukciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *