УНС: Конкурс за финансирање медија у Неготину супротан Закону

 

УНС саопштење, 18. август 2014. године

 

УНС: Конкурс за финансирање медија у Неготину супротан Закону

Удружење новинара Србије (УНС) упозорава да конкурс за пројектно финансирање медија у Неготину није у складу са Законом о јавном информисању и медијима и тражи од општине да Конкурс усклади са Законом.

На Јавном конкурсу за доделу средстава у области јавног информисања у Неготину, који је објављен 6. августа, право учешћа имају само „локални и регионални електронски медији (телевизијски програми) под условом да пружају услуге информисања грађана општине Неготин“.

УНС подсећа да по новом Закону, право учешћа на конкурсу имају: „издавач медија који је уписан у регистар медија и правно лице, односно предузетник који се бави производњом медијских садржаја и који приложи доказ да ће суфинансиран медијски садржај бити реализован путем медија“.
 

УНС истиче да јавна гласила попут штампаних медија, радио станица и незвисних продукција не смеју бити изузета из Конкурса и да је ограничавање конкурса само на „електронске медије (телевизијске програме)“ неприхватљиво и у супротности са законом.
 

УНС зато позива општину да Конкурс усклади са Законом и не допусти дискриминацију медија у Неготину.
 

УНС такође позива општину да објави састав Комисије за доделу средстава, с обзиром на то да по Закону о јавном информисању и медијима, чланови Комисије морају бити из реда независних стручњака за медије и медијских радника који нису у сукобу интереса и не обављају јавну функцију.

 

Такође, Законом је предвиђено да се„већина чланова комисије из става 1. овог члана именује на предлог новинарских и медијских удружења уколико такав предлог постоји и уколико предложена лица испуњавају законом предвиђене услове. У овом случају локална власт није обавестила новинарска удружења да ће конкурс бити расписан.

 

 

 

Прес служба УНС-а

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *