Strip pressing na 48. zaječarskoj GITARIJADI

U četvrtak 31. jula u 18,45 u sklopu 48. Gitarijade i 18. Moto skupa biće otvorena izložba stripa pod nazivom “Strip Pressing”.
 
Strip Pressing“ je specijalno izdanje Studentskog informativno – izdavačkog centra iz Niša.  Prvi broj je objavljen  1991. godine, što „Strip Pressing“  čini najstarijim strip časopisom u Srbiji koji objavljuje domaće strip autora. 
 
Do sada je objavljeno 15 redovnih brojeva, kao i tri specijalna strip izdanja („Maks Debris“, „Postelja od gloga“, „Ekstra Gedža“). Prvih pet brojeva su zajednički uređivali Marko Stojanović i Dejan Stojiljković, a od šestog broja urednička palica je ostala isključivo u Stojanovićevim rukama. 
 
Danas „Strip Pressing“ redovno objavljuje stripove, intervjue i tekstove iz Srbije, Hrvatske, Rumunije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Grčke. Za 14 godina izlaženja, na stranicama ovog časopisa svoje radove objavilo je nekoliko stotina autora sa prostora čitavog Balkana. 
 
Kao rezultat toga, na 11. Međunarodnom salonu stripa 2013. godine „Strip Pressing“ je proglašen za najbolje domaće strip izdanje a „SIIC-Niš“ za najboljeg domaćeg strip izdavača.
 
Na izložbi će govoriti Marko Stojanović, Bojan Vukić, Dejan Kostić, Dragan Stokić Rajački i Dejan Stojiljković.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *