Kompletiran program Zaječarske Gitarijade

Bliži se početak 48. Gitarijade koja će se održati od 30. jula do 2. avgusta u Zaječaru, a koju će pratiti mnogobrojni sadržaji uključujući pet različitih stejdževa.

Zaječar će i ovog leta biti centar rokenrola na ovim prostorima, a Gitarijada će tradicionalno uz takmičarske bendove ugostiti i mnoga poznata imena.

“Imajući u vidu misiju Gitarijade, od ove godine je nagradni fond izmenjen u odnosu na raniji period, kao i broj nagrada. Pobednik po oceni publike dobiće snimanje spota i PR podršku, a pobednicima po odluci stručnog žirija i pobednicima žirija sa područja Srbije sleduje snimanje, produkcija i izdavanje albuma, zatim snimanje spota i PR podrška”, kaže Perislav Ducić, direktor Ustanove Gitarijada. “Dobitnike nagrada takođe očekuje i promo turneja u zemljama regiona počev od februara 2015. godine, zaključno sa nastupima na 49. Gitarijadi.”

Na glavnoj pozornici Rock stage nastupiće Prljavo Kazalište, Partibrejkersi, Riblja Čorba, Kerber, Goblini, YU Grupa, Atomsko Sklonište, Van Gogh, Death Saw, The Dibidus, Dža ili Bu, Pero Defformero, zatim prošlogodišnji pobednici Mud Factory i pobednici publike Huti Ota Tre, kao i grupa Sevi iz glavnog grada Bugarske.

Takođe na Rock stage-u 31. jula i 1. avgusta održaće se polufinala kada će nastupiti ukupno četrnaest bendova: Revolt, Genova, Holographic Human Element, D Zoo, El Kachon, GodDamn, Meda Vuk i Sandokan, Johnny Almost, Smoke Shakers, Kiza Bluza Band, Manitou, InTheRoom, Microwave i Kora.

Na čelu žirija je Branimir Lokner, a članovi su Igor Polak, Nenad Kuzmić, Panta Džambazoski, Dragiša Radulović, Igor Bašin i Dragutin Matošević. Veliko finale održaće se 2. avgusta.

Svi polufinalisti imaju pravo učešća na Rok Akademiji koja će se održati nekoliko dana pre početka manifestacije.

Lajkó Félix, Balkan Strings i Sierra Leone’s Refugee All Stars publika će imati prilike da vidi na World Music stage-u, na Bike stage-u će svirati Night Shift, Jimmy Roggers, Project Tosh, S.U.S., Helm, Čvrge i drugi, dok će 30. jula na otvaranju i dodeli ključeva rokonačelniku 48. Gitarijade na Felix Romuliana stage-u nastupiti Viva Vox, Vlada Divljan i Marija Šerifović.

Novinu u ovogodišnjem programu predstavlja Guitar Art stage, a direktor Ustanove Gitarijada otkriva da će u okviru njega “biti organizovani otvoreni časovi klasične gitare za učenike muzičke škole, polaznike kreativnog kursa gitare i sve zainteresovane muzičare. Predavači, Bojan Ivanovski, Bojana Nikolić, Nikola i Željko Starčević imaće i svoje nastupe u okviru ove programske celine.”

U okviru programa Gitarijada Visual biće predstavljena izložba stripa “Strip pressing” kao i izložbe fotografija.

Program Free zone tradicionalno obuhvata mnogobrojne zanimljive promocije i tribine, a ove godine će se održati promocija dokumentarnog filma o grupi Mizar autora Marka Džambazoskog, albume će predstaviti Helm i Vila Filozofina, svi posetioci ovog programa moći će da prisustvuju i promociji knjiga “Sve te grešnice“ autora Srđana Stojiljkovića, “Novi Rock” Igora Bašina i “Rok pod kulom” Gorana Kukića, te tribini na temu “Internet vs tradicionalni mediji u promociji rokenrola”.

“Jedan od najvažnijih pratećih programa Gitarijade je od samog početka bio i Rok kamp. U vreme bivše Jugoslavije kamp je svoja vrata otvarao gotovo nedelju dana pre samog početka festivala jer su mnogi posetioci dolazili sa udaljenosti od 500 i više kilometara kako bi prisustvovali najvećem rok hepeningu na Balkanu”, podsetila je Snežana Stanojević, PR menadžer Ustanove Gitarijada.

Kamp će ove godine biti otvoren 30. jula, a očekuje se dolazak velikog broja posetilaca iz Srbije i inostranstva. Smeštaj je besplatan, a svim kamperima je obezbeđen i jedan besplatan obrok dnevno.

Pored Rok kampa u isto vreme se otvara i Bike kamp s obzirom na to da se uporedo sa Gitarijadom na istom mestu održava i 18. moto skup u organizaciji moto kluba Triumph iz Zaječara, koji će ove godine biti centralni moto skup Moto asocijacije Srbije uz atraktivne moto trke i egzibicije nekih od najboljih evropskih kaskadera.

Svi programi Gitarijade potpuno su besplatni i ove godine.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *