Umrla legenda srpskog glumišta

Jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih glumaca bivše Jugoslavije i Srbije, Bora Todorović, preminuo je danas u 84. godini života. Bora je posle rutinske operacije slepog creva pao u komu iz koje se nije probudio.

Legendarni srpski filmski i pozorišni glumac rođen je u učiteljskoj porodici u Beogradu 5. novembra, 1930. godine. Pošto je odustao od studija mašinstva, studirao je glumu u klasi zajedno sa Ljubom Tadićem, Slobodanom Cicom Perovićem i Markom Todorovićem kod profesora Joze Laurenčića. Brat je slavne Mire Stupice i otac je glumca Srđana Todorovića i glumice Dane Todorović.

Njegov prvi pozorišni angažman bio je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali ubrzo odlazi sa sestrom Mirom Stupicom i njenim tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom u Zagreb i četiri godine radio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta (1957-1961).

Po povratku u Beograd igra u Ateljeu 212 do 1983. godine, u kome se i najduže zadržao igrajući u predstavama “Arsenik i stare čipke”, “Sprovod”, “Krmeći kas”, “Razvojni put Bore Šnajdera”, “Kape dole”, “Druga vrata levo”, “Mrak i šuma gusta”, “Pseće srce”, “Radovan III”, “Maratonci trče počasni krug”, “Čudo u Šarganu”, “Audijencija Vernisaž”, “Veština”, “Povratak” (koju će, u drugoj ulozi, kasnije igrati i u Zvezdara teatru). Od osnivanja Zvezdara teatra član je njegove trupe.

Na filmu je ostvario veliki broj značajnih uloga, prepoznatljivim po njegovom ozbiljnom izrazu lica čak i kada su u pitanju komedije. Mnoge replike likova koje je igrao danas su prepoznatljive i često se citiraju. Igrao je u vrlo različitim ulogama, od pionira nove umetnosti filma i zagovornika novih sloboda u filmu “Maratonci trče počasni krug”; komičnog lopova i prevaranta koji preživljava ratne godine u “Balkan ekspresu” do vođe “romske mafije” u “Domu za vešanje” i lika Luke Labana u “Profesionalcu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *