“Zaječarsko leto 2014.” (VIDEO)

Početkom jula počeo je program “Zaječarsko leto 2014.” čiji je pokrovitelj grad Zaječar a organizatori su Centar za kulturu i turizam CEKIT, Ustanova Gitarijada, Istorijski arhiv Timočke krajine, Narodni muzej, Pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović” i Matična biblioteka “Svetozar Marković”. Do septembra će u Zaječaru, ali i okolnim selima biti organizovane brojne manifestacije, koje će razonoditi sve one koji će letnje mesece provesti u gradu.

Na konferenciji za novinare u Skupštini grada Zaječara predstavljen je program “Zaječarsko leto 2014.” , a o njemu su govorili direktor Cekita – a  Zoran Stamenković, v. d. direktor Ustanove Gitarijada Perislav Ducić i gradska većnica Suzana Stamenković.

Ispred Cekita – a najavljen je program za ovogodišnje leto koji je otpočeo 7. Saborom kosovskih Srba u Timočkoj krajini koji je održan proteklog vikenda, a završiće se 17. avgusta 4. Balkanskim festivalom tradicionalne kulture Vlaha . Prva sledeća kulturna manifestacija koja je na programu u ponedeljak, 7. jula je Ivanjdanski sabor u Rgotini.

V. d. direktor Ustanove Gitarijada, Perislav Ducić najavio je programe za 31. jul, 1. avgust i 2. avgust, termine u kojima će se održati, kako je rekao, najdugovečniji festival u svetu – Gitarijada. Na svečanom otvaranju nastupiće na Feliks Romulijani hor Viva Vox, zatim Vlada Divljan i Marija Šerifović, dok će na glavnom, rock stage – u svirati najpoznatiji bendovi iz bivše Jugoslavije, među kojima se svakako ističe Prljavo kazalište.

Pararelno sa Gitarijadom održaće se i 18. Moto skup na kome organizatori očekuju oko 4 000 bajkera.

World music stage takođe ove godine ima atraktivan program u okviru koga će svirati Lajko Felix, Trio balkan strings i inostarni bend iz Sijera Leonea.

Biće postavljena i posebna, Gitar art bina na kojoj će recital imati tokom prve večeri festivala  Bojan Ivanovski, naredne večeri zajedno će svirati Bojana Nikolić i Bojan Ivanovski, a na kraju, 2. avgusta nastupaju braća Starčević.

Takođe će, tokom održavanja Gitarijade biti otvorene i izložbe rok fotografija, kao i izložba stripa, a u Irish pub -u će biti stacionirana takozvana slobodna zona, rezervisana za tribine i promocije.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *