Mame jure poslanike

Porodilje u Srbiji na neobičan način pokušavaju da promene zakon kako bi redovno primale platu. Taktika razgovora „jedan na jedan“ do sada nije viđena u Skupštini

MAME ovih dana „opsedaju“ Skupštinu Republike Srbije. Svakog dana mogu se videti dečja kolica „parkirana“ ispred Narodne skupštine dok porodilje razgovaraju sa poslanicima svih parlamentarnih stranaka. Ovom, pomalo neobičnom taktikom mame kojima kasni plata traže podršku za promenu člana 13 Zakona o finansijskoj podršci porodici. Do sada su porodilje širom Srbije, organizovane u kampanju „P(B)ravo za mame“, obavile više od 100 razgovora sa poslanicima, koji su se izjasnili da će glasati za promenu Zakona.

Amandmanom na postojeći zakon, novac koji se već izdvaja za porodilje iz republičkog budžeta ne bi se više uplaćivao preko poslodavca, već bi bio uplaćivan direktno na račun mama tokom porodiljskog odsustva.

– Trenutno zakonsko rešenje se u praksi pokazalo kao loše, jer su poslodavci najčešće kršili svoju obavezu da majkama uplaćuju redovno platu, a potom da čekaju državu da im refundira novac – pojašnjava Bojana Selaković iz Udruženja „Roditelj“, koje je zajedno sa „Srbijom u pokretu“ i „Centrom za mame“ organizovalo kampanju „P(b)ravo za mame“. – Država nema efikasan mehanizam da kontroliše zloupotrebe i kašnjenja, pa smatramo da je mnogo bolje da taj novac, koji se već izdvaja iz budžeta, ide direktno porodiljama.

Ovo nije prvi put da se roditelji bore za svoja prava, ali taktika razgovora mama sa poslanicima „jedan na jedan“ do sada nije viđena u našem parlamentu. Na taj način mame žele da svojim ličnim iskustvom i primerom ubede sve poslanike zašto im je važno da zakon bude promenjen, pojašnjava Ana Babović, izvršna direktorka „Srbije u pokretu“, udruženja koje se bavi organizovanjem zajednice da sama rešava svoje probleme:
POVRAĆAJ BEBI PDV Roditelji i staratelji koji žele da im država vrati novac za kupljena kolica, krevetiće i hranu za bebe, mogu predati zahtev za refundaciju od sutra do 15. jula. Pravo na refundaciju može da ostvari roditelj, odnosno staratelj ukoliko je ukupan neto prihod u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi zahtev za refundaciju ostvaren u iznosu manjem od 981.120 dinara. Uslov je i da je ukupna imovina roditelja, odnosno staratelja bebe, na koju se plaća porez na imovinu u skladu sa propisima kojima se uređuje porez na imovinu manja od 23.914.800 dinara. Kao dokaz o kupljenoj opremi i hrani potrebno je priložiti fiskalni račun izdat u prodavnici u skladu sa propisima kojima se uređuju fiskalne kase.

– Verovali smo da će na ovaj način, ličnim kontaktom mama i poslanika, oni moći bolje da razumeju probleme porodilja i zašto nam je važna promena zakona i redovne plate majkama. Poslanici su u prvi mah bili veoma iznenađeni da s njima kontaktiraju građanke lično i zahtevaju da ih prime, a još više ih je začudilo što ih mame svakodnevno zovu na razgovore.

Taj „desant“ na Skupštinu na početku nije bio lak. Nisu navikli poslanici ni da ih mnogo pitaju za stav van poslaničkih klubova, ni da sa građanima direktno razmenjuju mišljenje. Mame su na početku pokušavale da razgovore zakažu mejlom, pa kada to nije dalo rezultate, dovijale su se kako da stignu do telefona poslaničkih grupa, mobilnih telefona poslanika i zakažu razgovor.

– Kako je rastao broj obavljenih razgovora, tako su i poslanici postali pristupačniji i otvoreniji za razgovor. Do sada su šefovi poslaničkih klubova svih parlamentarnih stranaka podržali kampanju i promenu zakona. Čak nam se dešavalo i da se „bune“ oni poslanici koje još nije zvala nijedna mama. Razgovori traju do kraja nedelje, do kada se nadamo da će mame imati većinu u parlamentu – napominje Ana Babović. – Na ovaj način pokazali smo da građani i te kako treba da se aktivno bore za svoja prava, razgovarajući da svojim predstavnicima u Skupštini.

Posle razgovora sa Ministarstvom finansija, koje treba da potvrdi da ne postoje nikakve pravne prepreke, mame se nadaju da će u septembru amandman na Zakon o podršci porodici biti usvojen. I to glasovima svih stranaka.
DRŽIMO VAS ZA FOTOGRAFIJU KAKO bi bile što sigurnije da će poslanici zaista održati datu reč, mame su se nakon obavljenog razgovora fotografisale sa poslanicima uz natpis „glasam za mame“. – Na ovaj način, kada izmena Zakona bude na skupštinskom dnevnom redu, moći ćemo sve poslanike koji su u razgovoru rekli „da“ da držimo i za reč i za sliku, da će zaista i glasati za tu promenu – uverena je Ana Babović.

NAMEŠTAJ UMESTO PLATE

Mame u kampanji imaju veoma loša iskustva sa porodiljskom nadoknadom – većini je plata kasnila najmanje šest meseci, a nisu bile retke ni zloupotrebe od strane poslodavaca: jedna od mama, na primer, nikada nije uzela svoje plate, već je od firme kao „kompenzaciju“ dobila – nameštaj.

– U privatnoj firmi gde sam zaposlena, više od godinu dana nisam dobila nijednu platu – kaže Dragica Pušić iz Novog Miloševa, čija beba sada ima sedam meseci. – Zvala sam i inspekciju rada, a oni su mi rekli: „Ne možemo ti pomoći, mi ćemo mu napisati kaznu, a ti ga tuži da bi dobila svoje plate“. Zato sam presavila tabak i podnela tužbu kako bih dobila svoje plate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *