Amerikanci zapošljavaju 1.000 radnika

Američka rudarska korporacija „Friport Mekmoran“, jedna od najmoćnijih rudarskih kompanija na svetu, zaposliće najmanje 1.000 radnika u rudniku, koji nameravaju da otvore u okolini Bora.
– U razgovoru sa predstavnicima „Friporta“, oni su nas obavestili da će, naredne godine, započeti sa izgradnjom niskopa, što predstavlja pripremu za otvaranje rudnika – kazao je za „Novosti“ Živorad Petrović, predsednik opštine Bor. – Predstavnici američke kompanije su nas obavestili da će, ukoliko budući rezultati istraživanja budu dobri, kao i prethodni, i dođe do otvaranja rudnika, tu biti uposleno najmanje 1.000 ljudi.
Petrović ističe da je prisustvo „Friporta“ u Boru od izuzetnog značaja za tu opštinu, ali i za ceo region, i najavio je punu podršku lokalne samouprave aktivnostima američke korporacije.

– Jedan rudar u rudniku, koji radi profitabilno, kreira još četiri do pet radnih mesta u sporednim i pratećim delatnostima – nadovezuje se Dušan Marković, predsednik SO Bor. – To, praktično, znači da bismo, ukoliko do otvaranja rudnika dođe, u potpunosti rešili problem nezaposlenosti u Boru, jer bi tu posao dobilo i do 6.000 radnika, koliko ih je, trenutno, i registrovano na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Podsetimo, dr Dejan Koželj, direktor „Friporta“ u Srbiji, ranije je najavio da je moguće da ta kompanija, pod uslovom „da budući rezultati geoloških istraživanja u okolini Bora potvrde prethodna saznanja, u otvaranje novog rudnika bakra i zlata, na ovom prostoru, investira i do – pet milijardi dolara“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *