Kviz „Šta znaš o Romulijani“

U cilju oživljavanja interesovanja učenika za arheološko nalazište Feliks Romulijana, u OŠ ”Ljuba Nešić” u Zaječaru tradicionalno je organizovan kviz ”Šta znaš o Romulijani”. Ove godine kviz prerasta u memorijalni, u znak sećanja na nedavno preminulu Danielu Budimski, pedagoga ove škole, po čijoj je ideji  pre mnogo godina  kviz nastao.

Kviz je namenjen učenicima petog razreda osnovnih škola sa teritorije grada Zaječara. Ove godine takmičile su se ekipe učenika iz šest škola: OŠ ”Ljuba Nešić”, OŠ ”Đura Jakšić”, OŠ ”Hajduk Veljko”, OŠ ”Desanka Maksimović” iz Zaječara, OŠ ”Jeremija Ilić Jegor” iz Rgotine i OŠ ”Dositej Obradović” iz Vražogrnca.

U finale su se plasirale dve ekipe, iz OŠ ”Dositej Obradović” Vražogrnac i OŠ ”Desanka Maksimović” Zaječar. Pobednička ekipa iz OŠ ”Desanka Maksimović”, kao i sve ostale takmičarske ekipe, dobile su prigodne nagrade i poklone, koje su im obezbedili Narodni muzej Zaječar i ustanova Centar za kulturu i turizam ”CEKIT” Zaječar.

Kao posebnu nagradu za učešće u ovom takmičenju, svi učenici, bez obzira na konačni plasman, dobili su knjigu ”Priča o Caru Galeriju i njegovoj palati”, autora Daniela Budimski.

Iako takmičarskog karaktera, osnovna ideja i namena ovog kviza  je da učenici, na jedan zabavan način, njima prilagođen, kroz formu različitih kviz pitanja i igara, što više saznaju i nauče o ovoj značajnoj svetskoj kulturno-istorijskoj baštini.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *