Zaječar obeležio 100 godina od početka Prvog svetskog rata i 85 godina od otkrivanja spomenika palim borcima

Svečani programom pod nazivom “Tamo daleko” grad Zaječar je obeležio 100 godina od početka Prvog svetskog rata i 85 godina od otkrivanja spomenika palim borcima u ratovima od 1912. do 1918. godine.

Program je počeo u galeriji Narodnog muzeja, predstavljanjem reprinta “Spomenice povodom otkrivanja i osvećenje spomenika palim borcima Timočke krajine u ratovima za oslobođenje i ujedinjenje”, koja je izašla 2. juna 1929. godine.

Promociji ove Spomenice prisustvovao je veliki broj građana, predstavnici gradske vlasti, predstavnici crkve, vojske, a specijalni gost bio je ataše francuske ambasade u Beogradu, gospodina Olivier Rouanet. Nakon razmene poklona francuskog atašea i zamenika gradonačelnika dr Mirka Nikolića i kraćeg programa kojim je predstavljena spomenica, prešlo se na gradski trg.
 
Od 20 sati na gradskom trgu, kod spomenika palim borcima u ratovima od 1912. do 1918. godine, nastupili su: hor “Feliks Romulijana”, dečiji hor “Čarolija” i učenici muzičke škole “Stevan Mokranjac” iz Zaječara, a beleške i istorijske činjenice iz perioda Prvog svetskog rata, kazivao je Milutin Vešković, glumac pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović”.

Prisutnim Zaječarcima obratili su se zamenik gradonačelnika dr Mirko Nikolić i ataše francuske ambasade u Beogradu, gospodina Olivier Rouanet.
 
Ova ceremonija bila je podsećanje i odavanje počasti stradalim Timočanima i obeležavanje 85. godišnjice od otkrivanja spomenika, koji je postao zaštitni znak Zaječara i simbol slobodarskog duha i prevelikog stradanja srpskog naroda u ratovima za oslobođenje.
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *