Poznati polufinalisti 48. zaječarske Gitarijade (VIDEO)

Gitarijada u Zaječaru još jednom je potvrdila da je jedan od najprestižnijih demo festivala u regionu. Na ovogodišnji Konkurs za učešće demo bendova pristiglo je 218 prijava iz 7 zemalja regiona: Srbije (162), BIH (27), Hrvatske (11), Crne Gore (7), Makedonije (6), Slovenije (2) i Bugarske (3). U konkurenciju je ušlo ukupno 189 validnih prijava koje su zadovoljile sve propozicije Konkursa.
O odabiru 14 bendova koji će nastupiti u takmičarskom delu programa odlučivala je selekciona komisija u sastavu:

Branimir Lokner, muzički kritičar – predsednik komisije
Dragiša Radulović, urednik TMM magazina – član komisije
Nenad Kuzmić, muzički urednik Radio Beograd 202 – član komisije

Nakon obimnog i teškog zadatka odabira najkvalitetnijih, komisija je donela odluku da će na bini u Zaječaru, sledeći demo bendovi imati priliku da se bore za titulu pobednika Gitarijade:

1. REVOLT – Beograd (SRB)
2. GENOVA – Čakovec (CRO)
3. HOLOGRAPHIC HUMAN ELEMENT – Travnik (BIH)
4. D ZOO – Subotica (SRB)
5. GODDAMN – Vranje (SRB)
6. JOHNNY ALMOST – Novi Sad (SRB)
7. SMOKE SHAKERS – Kavadarci (MK)
8. MANITOU – Nikšić (MNE)
9. MEDA, VUK I SANDOKAN – Petrovac na Mlavi (SRB)
10. KIZA BLUZA BAND – Zaječar/Beograd (SRB)
11. INTHEROOM – Sarajevo (BIH)
12. ELKACHON – Novo Mesto (SLO)
13. MICROWAVE – Vršac (SRB)
14. Pobednik Belgrade Demo Fest Live 2014.

U širem izboru našla su se još 2 benda koje organizator može uvrstiti u program u slučaju da neki od 12 učesnika odustane od učešća na Festivalu:

1. KASIRKE – Beograd (SRB)
2. KORA – Beograd (SRB)

Bendovi koji su se kvalifikovali u završni program Festivala, stekli su pravo učešća na Rok akademiji koja će biti održana od 26. do 30.07.2014. Kao i ranijih godina, troškove prevoza, smeštaja, ishrane i učešća na Rok akademiji snosi organizator, Ustanova Gitarijada Zaječar.

Za razliku od ranijih godina, ovoga puta biće dodeljene 3 nagrade, ali će i nagrade biti znatno veće. Biraće se: Pobednik 48. Gitarijade po oceni stručnog žirija (produkcija, snimanje i izdavanje albuma, snimanje spota i PR podrška), Pobednik 48. Gitarijade po oceni stručnog žirija sa područja Republike Srbije (produkcija, snimanje i izdavanje albuma, snimanje spota i PR podrška) i Pobednik 48. Gitarijade po oceni publike (snimanje spota i PR podrška)

Prema rečima producenta Gitarijade Marka Jeftića, ova manifestacija sa bezmalo pola veka tradicije, ove godine imaće i humanitarni karakter i sve aktivnosti biće usmerene i na pomoć ugroženima u poplavama koje su zadesile Srbiju.

U revijalnom delu do sada su potvrdjeni nastupi grupa: Van Gog, Partibrejkers, Goblini, Ju grupa, Kerber, Dža ili bu, Pero deformero, Viva voks, kao i nastup Vlade Divljana.

Da podsetimo, 48. Gitarijada i 18. moto skup biće održani od 30. jula do 2. avgusta u Zaječaru.

Snimak konferencije za novinare možete pogledati ovde : http://youtu.be/FzWjlCnv9nI
 


Leave a Reply

Your email address will not be published.