Opština Bor izdvojila 15 miliona dinara za pomoć poplavljenima

Odbornici Skupštine opštine Bor usvojili su  prvi rebalans opštinskog budžeta koji je obezbedio i upućivanje finansijske pomoći ugroženima u katastrofalnim poplavama u Srbiji. Na sednici sazvanoj po hitnom postupku, doneta je odluka da se iz opštinske kase na žiro račun Vlade Republike Srbije, otvoren za te namene, prenese 15 miliona dinara. Opozicija se izjasnila da za rebalans, po kojem je u opštinskoj kasi dodatnih 108 miliona dinara, glasa samo zbog stavke pomoći ugroženima u poplavi, ali je zamerila nedostatak obrazloženja i diskusije o ostalim budžetskim izdvajanjima i primanjima. I predstavnici vlasti su se uglavnom složili sa ovakvim konstatacijama, uz naglašavanje potrebe da se, zbog pomoći ugroženim područjima, hitno reaguje.

„Morali smo da reagujemo hitno. Ovo je bio način, najviše bih voleo da je rebalans donet na sednici u petak, kako smo planirali. Potrudićemo se da odluka bude već danas doneta i da ta sredstva budu odmah na raspolaganju ugroženima. Moram da istaknem da je ovo samo finansijska pomoć. Pomagali smo i dalje ćemo pomagati na sve druge načine. Danas je kamion pomoći poslat i u Koceljevo i pomagaćemo dokle god bude potrebe. U kontaktu smo sa štabovima za vanredne situacije i na njihov zahtev pomagaćemo gde god zatreba“, kaže predsednik opštine Bor Živorad Petrović.

Najznačajnije izmene u usvojenom rebalansu opštinskog budžeta odnose se na obezbeđivanje dodatnih sredstava za subvencije Javnom komunalnom preduzeću Toplana za nabavku uglja, za subvencije vodovodu za reprogram dugova za struju, za lokalni akcioni plan za Rome i uređenje niskonaponske mreže u Osnovnoj školi Stanoje Miljković u Brestovcu.
Pripremajući odluku za sednicu Skupštine opštine Bor, Opštinsko veće u Boru jutros je razmatralo i predlog o imenovanju vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja u Boru, privremenog Upravnog odbora i Nadzornog odbora ove ustanove i donelo odluku da se o tome izjasni u sredu, kako bi odbornici Skupštine i to razmatrali na narednoj sednici, najavljenoj za petak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *