Dotok Dunava na hidroelektrani „Đerdap 1“ raste iz dana u dan. Vanredna situacija je u svim delovima sistema

Dotok Dunava na hidroelektrani „Đerdap 1“ raste iz dana u dan i iz Dispečerskog odeljenja prve đerdapske elektrane najavljuju da će biti premašen najveći dotok od 16.260 kubnih metara u sekundi, kakav je zabeležen 15. aprila 2006. godine.
 
Današnji dotok na Dunavu dostigao je 13.500 kubika u sekundi, a kota je na 63 metara, što znači da je Dunav sada na tehničkom minimalnom nivou. “Koliko vode stigne, isto toliko ističe i hidroenergetski sistem HE „Đerdap“ nema uticaja, niti može preduzeti bilo kakve mere ili uticati na vodostaj uzvodno od Kladova”, navode u saopštenju Elektroprivrede Srbije.
 
Proizvodnja struje na HE „Đerdap 1“ je maksimalna prema dotoku i tehničkim mogućnostima. Do sada je isticano oko 2.000 kubnih metara više nego što je bio dotok, kako bi se smanjila kota Dunava. Tako su u najkraćem roku prihvatane vode iz ugroženih područja u Srbiji i sprečavane poplave uzvodno od „Đerdapa“.
 
Vanredna situacija je u svim delovima sistema, ekipe rade danonoćno i čini se sve kako bi elektroenergetski sistem ostao stabilan i očuvan.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo Tagovi: , , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *