Dragan Nikolić, reditelj iz Zaječara, pobednik Beldoksa (VIDEO)

Po odluci žirija, međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks, u konkurenciji 9 ostvarenja, nagrada za najbolji dokumentarni film u srpskoj takmičarskoj selekciji Beldoksa pripala je filmu “Pogrebnik“ u režiji zaječarca Dragana Nikolića.

Dragan Nikolić, naš poznati i svetski priznat reditelj i scenarista i afirmisani dramski pisac, u filmu “Pogrebnik” vodi gledaoce kroz priču o “zanatu koji nikada ne propada”, uvodi u svet gastarbajtera povratnika, bivših emigranata, koji po povratku u domovinu, pokušavaju da pronađu svoj put i mesto u tranzicionoj Srbiji.

U obrazloženju odluke žirija, između ostalog piše: “Film “Pogrebnik” hladnim i preciznim dokumentarističkim pristupom pruža nesvakidašnji uvid u zanimanje od koga većina ljudi zazire. Sa druge strane, temi se pristupa sa crnim humorom koji ne umanjuje empatiju prema osetljivoj temi i čoveku čiji privatni život trpi zbog te profesije.”

Film je snimljen u srpsko-nemačko-finsko-norveško-slovenačkoj produkciji 2013. godine. Glavnu pokretačku snagu produkcijske kuće “Prababa”, u kojoj su realizovani i raniji, više puta nagrađivani filmovi Dragana Nikolića, čini njegova supruga Jovana Nikolić, glavni producent filma.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *