U Zaječaru proglašena vanredna situacija

Na sednici Štaba za vanredne situacije, koja je održana večeras, na teritoriji Grada Zaječara proglašena je Vanredna situacija. Iako su Beli i Crni Timok još uvek u svojim koritima, na predlog načelnika gradskog Štaba za vanredne situacije Radojice Gavrilovića, gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović, proglasio je ovu meru.

Štab za vanredne situacije procenio je da zbog obilnih padavina stanje u gradu i pojedinim selima kritično jer su mnoga imanja, dvorišta, podrumi, sutereni i prizemne kuće pod vodom, a opasnost predstavljaju površinske vode i bujični potoci. Najveći problem predstavljaju bujice koje se u grad slivaju sa okolnih brda, nanose blato, zatvaraju kanale, ulaze u podrume i domaćinstva u naseljima na obodu grada. Ekipe Vatrogasno spasilačke čete na terenu su 24 sata dnevno i ispumpavaju vodu iz podruma i kuća, a teška mehanizacija na nekoliko mesta pokušava da skrene i kanališe vodu koja sa Belog Brega i Kraljevice ide prema gradu.

Od večeras su organizovana i dvadesetčetvoročasovna dežurstva u štabu i svim subjektima koji mogu da pomognu u ovoj situaciji, a od republičkog sektora za vanredne situacije zatražene su i dodatne vodene pumpe, kojima bi se izvlačila voda iz poplavljenih objekata.
U 18 sati nivo Belog Timoka bio je na koti od 110 cm, što je ispod nivoa redovne odbrane od poplava, dok je sa vodostajem od 300 cm Crni Timok na povišenom nivou redovne odbrane od poplava, objasnio je načelnik Štaba Radojica Gavrilović.

Kiša jakog intenziteta neprestano pada na Crnom vrhu, tako da se Borsko jezero puni vodom, a zbog toga raste vodostaj Crnog Timoka. Preti opasnost od izlivanja Borske, Lubničke i Prlitske reke.

Dotok vode u Grlišku akumulaciju rapidno raste od podneva, tako da je i pri ispustu vode od 20 kubika u sekundi, nivo jezero povećavan do 10 centimetara na sat, objasnio je v.d.direktora JKP „Vodovod“ Marko Paunović. Sada se ispušta 36,5 metara kubnih u sekundi, odnosno onoliko vode koliko se i slije u akumulaciju, a možda će biti poplavljeno zemljište u slivu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *