Koalicija novinarskih udruženja traži da rad komisije za dodelu novca medijima bude javan, gradonačelnik Zaječara odluku prepušta komisiji (VIDEO)

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) protestuje i žali što i u ponovljenom konkursu za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja, zaječarske vlasti izbegavaju da u komisiju imenuju predstavnike reprezentativnih udruženja i traži da rad komisije bude javan. Koalicija podseća da je gradska vlast krajem septembra ove godine poništila konkurs nakon reagovanja Koalicije. Komisija u Zaječaru nije bila izabrana u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom jer većina članova nisu bili predstavnici novinarskih i medijskih udruženja. Vlasti Zaječara sada ponovo ignorišu predstavnike reprezentativnih udruženja. Koalicija zato traži da zaječarske vlasti omoguće da sednice komisije budu javne. Koalicija ističe da je na prethodnoj sednici komisiji čiji je sastav naknadno poništen, lokalna vlast pružila mogućnost odborniku Dejanu Zdravkoviću da prisustvuje radu komsisije, pa samim tim ne vidi nijedan razlog da sastanci na kojima komisija vrednuje medijske projekte od javnog interesa koji se finansiraju javnim sredstvima, ne budu otvoreni za javnost.

Na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnika Zaječara Velimira Ognjenovića pitali smo da li će dozvoliti prisustvo javnosti prilikom rada komisije za dodelu sredstava medijima. Evo šta je odgovorio:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *