Počelo obeležavanje Badnjeg dana u Zaječaru (VIDEO)

Timočka eparhija i Grad Zaječar počeli su jutros obeležavanje Badnjeg dana koji je uvod u najveći hrišćanski praznik rođenja Isisa Hrista. Po starom srpskom običaju jutro pred Božić seče se Badnje drvo koje će večeras biti založeno kao simbol zdravlja, napretka i ljubavi.

Proslava Badnjeg dana u Zaječaru počela je jutros na brdu Vrška Čuka iznad grada gde je posečeno cerovo drvo. Drvo koje će večeras biti založeno na gradskom trgu, posekao je pomoćnik gradonačelnika Zaječara Srđan Nedeljković, u prisustvu sveštenstva Timočke eparhije.

“Neka je ovaj badnjak blagosloven svima za koje smo ga isekli i koji ćemo nalagati večeras na zaječarskom trgu. Neka njegove varnice simbolizuju napredak, bogatstvo, ljubav, zdravlje, sve ono što nam treba, mir u duši i ljubav među nama”, poručio je protojerej Igor Ivković.

„Unošenjem badnjaka u naše domove unosimo toplinu, radost, svetlost i ljubav jer nam je to neophodno i kao narodu i kao porodici. Treba se držati tradicije, narodnih običaja i pravoslavlja koji je stub i oslonac našeg opstanka na ovim prostorima. Mir Božji, Hristos se rodi!“ – rekao je pomoćnik gradonačelnika Nedeljković.

U Hramu presvete Bogorodice u Zaječaru Bdenije počinje u 16 sati, nakon čega svečana litija kreće ka centru grada. Nalaganje badnjaka je na Trgu oslobođenja u 18 sati. Okupljenim građanima biće služeni čaj, grejana rakija i vino. Božićnu liturgiju tačno u ponoć služiće vladika Ilarion sa sveštenstvom.

 

 

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *