U nastavku Festivala malih pozorišnih formi monokomedija “Svakodnevna koma”

U zaječarskom pozorištu sinoć je počeo takmičarski program 7. Festivala malih pozorišnih formi, predstavom “Lina, tvrđa od kamena”, u izvođenju Vesne Stanković.

Tekst monodrame nastao je po istinitoj priči babe autora romana Jovana D. Petrovića. Dramaturgiju je uradio Milisav Milenković a režiju potpisuje Ivana Bogićević Leko.

Vesna Stanković je znalački, emotivno i snažno publiku vodila kroz Linin život pun neočekivanih, životom režiranih obrta i događaja koji se neprestano prepliću ali i kroz istorijska zbivanja kroz koja je ova žena tokom svog bogatog životnog puta prolazila: početak 20. veka, Prvi i Drugi svetski rat i poratni period, što je prisutne povremeno dovodilo do smeha ali i do suza.

Lina je kroz monodramu prikazana kao devojka puna radosti i života, zatim kao zrela mlada žena, kao žena skrhana životnim tragedijama i na kraju kao zrela ličnost, snažna i mudra, koju patnje nisu slomile već ojačale.

Ova priča je zapravo simbol svih naših pretkinja, naših baka, prabaka, svih žena koje su živele na ovim prostorima u tim teškim vremenima a u Srbiji su uglavnom teška vremena. Ima tu mnogo uspona i padova jer takav je život, tako da je ovo priča o lepoti života uprkos stradanju a poruka predstave je da je od kamena tvrđi samo čovek“, kaže Vesna Stanković o predstavi koju igra punih 18 godina.

Кakav će biti sud stručnog žirija a kakav zaječarske publike, biće poznato po završetku Festivala malih pozorišnih formi koji se nastavlja večeras u 20 časova monokomedijom u produkciji ,,FaVi-ja” „Svakodnevna koma“, u izvođenju Ivana Tomića.

Ljubitelji pozorišne umetnosti do 5. oktobra, kada se završava festival, imaće priliku da pogledaju još šest vrhunskih monodrama i duodrama.

Foto: FB Pozorište Zoran Radmilović

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura, Vesti Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *