Nagrada “Svetozar Marković” Draganu Stokiću Rajačkom i dr Kristofu Rumelu

Povodom 6. oktobra – Dana grada Zaječara, organizacijama i pojedinicima biće uručene tradicionalne nagrade, među kojima je i Nagrada “Svetozar Marković”.

Ove godine, odlukom odbornika, Nagrada “Svetozar Marković“ dodeljuje se Draganu Stokiću Rajačkom slikaru, ilustratoru i strip crtaču, za izuzetan doprinos u oblasti razvoja kulture i Kristofu Rumelu, doktoru arheoloških nauka, za izuzetan doprinos u oblasti razvoja kulture.

Dragan Stokić Rajački jedan je od najznačajnijih ilustratora i strip crtača u bivšoj Jugoslaviji. Profesionalno se bavi stripom od davne 1973. godine. Dobitnik je nekoliko nagrada za strip i ilustraciju među kojima se ističe treća nagrada za ilustraciju evropskog ogranka kompanije „Edgar Rajs Berouz“.
Učestvovao je na velikom broju izložbi u Beogradu, Zaječaru, Leskovcu, Negotinu, Kragujevcu, Cirihu, Roršahu. Negov strip „Valando“ publikovan je sredinom osamdesetih u “Val stripu“. Nacrtao je i tri epizode licenciranog strip serijala „Tarzan“, od kojih jednu po sopstvenom scenariju, a ostale po scenarijima Svetozara Obradovića i Dušana Vukojeva.
Uradio je čitav niz epizoda serijala „Nindža“ i strip „Nenad“ za „Dečje novine“. Početkom dvehiljaditih, radio je na serijalu „Divlja magija**. Generacije rođene u drugoj polovini 20. veka odrastale su uz omiljene strip junake, a neke od njih, poput „Nindže“ i „Tarzana“, jedno vreme crtao je upravo Dragan Stokić Rajački, grafički dizajner iz Zaječara. Osnivač je Škole stripa u Zaječaru.
Poslednjih decenija više je posvećen slikarstvu. Rajački je većim delom nacrtao strip „Do pakla i nazad: Zapis”, po scenariju Marka Stojanovića, koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture objavljen povodom 100 godina od završetka Velikog rata. Fragmenti stripa objavljeni su u „Politikinom Zabavniku”.

Kristof Rumel rukovodi projektom „Romulijana – Gamzigrad“, kao i projektom „ Ograničenja: Granice, putevi i prostori interakcije“.
U projektu „Geofizička i geomagnetska istraživanja u okolini carske palate Romulijana – Gamzigrad”, koji su zajednički realizovali nemački Arheološki institut iz Frankfurta, Arheološki instutut iz Beograda i Narodni muzej u Zaječaru, dr Kristof Rumel je učestvovao tokom celog perioda naučnih istraživanja od 2004. do 2012. godine, i dao izuzetan doprinos njegovoj uspešnoj realizaciji.
Ovaj najznačajniji međunarodni projekat u višedecenijskoj istoriji Romulijane rezultirao je obimnom publikacijom koja se pojavila 2020. godine, u izdanju svetski prestižne edicije nemačkog Arheološkog instituta, pod nazivom „Rezultati nemačko-srpskih istraživanja na prostoru palate Romulijana“. Publikacija u čijoj izradi je dr Kristof Rumel imao zapaženo učešće, predstavljena je na naučnom skupu koji je organizovao Narodni muzej 2023. godine. U periodu nakon završetka navednog projekta 2012. godine , kada je nastupila jedna vrsta zatišja i neaktivnosti, zahvaljujući angažovanosti i upornosti dr Kristofa Rumela projekat je ponovo oživeo i nastavio da se realizuje. U ovoj posebno, kao i u nekim predhodnim godinama, nakon sistematskih arheoloških istraživanja van palage, dobijeni su dragoceni podaci o Romulijapi i životu na njoj kroz vekove njenog postojanja.
Ove godine dr Kristof Rumel obeležava dve decenije od početka nemačko-srpskog istraživačkog projekta na Romulijani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *