Štrajk prosvetara u srednjoškolskom centru

Veći deo gradskih škola u Zaječaru priključio se danas štrajku prosvetnih radnika.

Totalna obustava nastave danas je u OŠ “Desanka Maksimović”, OŠ “Hajduk Veljko” i OŠ “Đura Jakšić”. U OŠ “Ljuba Nešić” časovi su skraćeni na 35 minuta, dok se nastavnici OŠ “LJ. R. Nada” nisu priključili kolegama.

Kada je reč o srednjim školama, Tehnička i Medicinska škola takođe nisu deo štrajka. Ekonomsko-trgovinska škola učestvuje u obustavi rada, a Gimnazija delimično, odnosno pola zaposlenih štrajkuje, pola ne. Svi učesnici štrajka u Zaječaru, okupili su se u 11.30 časova u srednjoškolskom centru.

Četiri reprezentativna sindikata u Srbiji – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije iznose četiri zahteva.

Oni traže da se u skladu s dogovorom s Vladom Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika, kojima se traže strože kazne za napade na nastavnike, nađu na javnoj raspravi i da budu usvojene u Skupštini po hitnom postupku.

Drugi zahtev je da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Srbije, izjednači sa prosečnom zaradom u Srbiji i da to povećanje bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti.

Zahtevaju i da se do kraja 2024. godine, uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izmeni Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u skladu sa potpisanim Protokolom, kao i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: Komentari

1 Comment

  • Veljja says:

    Resenje je zakonski strajk cas 30 minuta i da traje do ispunjenja zahteva.Ako ne ispune zahteve onda ovo sto se prima je za 30 minuta pa kada plate vratiti na 45 minuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *