U petak na “Zoranovim danima” komedija “Razvojni put Bore šnajdera”

Treće festivalske večeri u Zaječaru, u petak, 20. oktobra od 20 sati, biće izvedena komedija „Razvojni put Bore šnajdera“ koju je po tekstu Aleksandra Popovića, režirao Egon Savin, na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Komad Aleksandra Popovića Razvojni put Bore šnajdera prvi put je izveden 1967. godine. Popović je iste godine nagrađen Sterijinom nagradom za najbolju savremenu dramu (u to vreme Jugoslovenske pozorišne igre). Po izboru kritike, u konkurenciji od 710 drama na srpskom jeziku, Razvojni put Bore šnajdera proglašen je najboljom dramom u periodu od 1944. do 1993. godine.

“Aca Popović je obično govorio da smo svi mi ljudi grešni i da se ne treba svetiti. To je nesreća. Treba naučiti da opraštamo ljudima i to je ono što je fundament njegovog dela. Bio je jedan od najplodnijih dramskih pisaca, paradoksalno jako malo igran. „Bora Šnajder“ je kapitalno delo Ace Popovića. Nažalost, imao je tu nesreću da ga napiše 1967. godine u vreme socijalizma, a on je bio pisac satiričnih farsi što nije nailazilo na dobrodošlicu u kulturnoj javnosti. Mnoga su mu dela zabranjivana, ali je ipak živeo i ostaće uz Steriju i Nušića najznačajniji dramski pisac” – kazao je Egon Savin uoči beogradske premijere u JDP-u marta ove godine.

U predstavi igraju: Nenad Jezdić, Irfan Mensur, Branislav Lečić, Radovan Vujović, Nebojša Milovanović, Ognjen Nikola Radulović, Branka Šelić, Tamara Dragičević, Milica Gojković, Đorđe Pantović, Lazar Đukić, Rade Stojiljković, Luka Lopičić, Katarina Rajković, Anđela Kuzmanović, Dunja Antić, Jana Rokić, Lana Vukašinović.

autor naslovne fotografije Nebojša Babić/preuzeto sa www.jdp.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *