PRAVOSLAVLJE kroz objektiv srpskih majstora fotografije (FOTO)

U zaječarskom Narodnom muzeju večeras je otvorena izložba fotografija “Pravoslavlje”, nastala povodom proslave osam vekova od sticanja autokefalnosti srpske crkve, a u susret obeležavanju Sretenja – slave Timočke eparhije. 

Čini je 117 izabranih fotografija, rad 50 autora, koje afirmišu i promovišu Pravoslavlje u njegovim mnogostrukim vidovima i oblicima.

“Ove fotografije pokazuju neku stranu duhovnosti koja je ispred objektiva, ali takođe i duhovnost iza objektiva samih autora koji su nam ovo pokazali. Kao što znate, ovo je izložba fotografija Foto saveza Srbije, povodom 800 godina autokefalnosti naše SPC i nama je velika radost da je ova izložba nakon nekoliko gradova stigla u Zaječar, tako da se praktično i ove godine nastavlja obeležavanje jubileja naše crkve”, izjavio je vladika Ilarion koji je sa gostima iz Foto saveza Srbije i direktorkom muzeja otvorio ovu postavku.

Kao domaćin ove postavke, direktorka Narodnog muzeja “Zaječar” Maja Živić rekla da je izložba “Pravoslavlje” vrlo značajna zato što objedinjuje izuzetan umetnički rad 50 umetničkih fotografa, na preko 100 fotografija i što oslikava radost pravoslavlja, pre svega kroz monaški život, portrete i kroz različite obrede koji prate život naše crkve.

Predsednik Foto saveza Srbije Branislav Brkić podsetio je publiku na otvaranju da je konkurs za ovu izložbu raspisan krajem 2018. godine, a kvalifikovani žiri činili su majstori fotografije koji su na neki način svojim životom i radom vezani za crkvu:

“Imali smo žiri koji ume da razume pravoslavne motive i od raznorodnog sadržaja odabrano je nešto što na neki način može da reprezentuje pogled fotografa Srbije na motive pravoslavne crkve. Veliku zahvalnost što je izloža došla u Zaječar dugujemo vladiki Ilarionu, dugogodišnjem prijatelju FSS, koji je pre 20-ak godina bio aktivan u Savezu i dalje je prisutan u fotografiji i pruža nam podršku kad god je to moguće.”

“Karakteristika ove izložbe nisu samo objekti i verska lica, već i običaji koji su na specifičan način predstavljeni na ovim fotografijama. Mislim da će to doneti jedan celovit uvid u pravoslavlje, običaje i kulturu koju treba da negujemo i da se njome ponosimo. Takođe, treba reći da je mnogo teško bilo izabrati radove, nagraditi najbolje i da je sve to relativna stvar. Siguran sam da će svako od vas naći fotografiju koja je na njega ostavila dubok i upečatljiv utisak”, rekao je na otvaranju izložbe Miroslav Predojević, sekretar FSS.

Ova postavka umetničkih fotografija prvi put je izložena u Parohijskom domu Hrama Svetog Save, zatim je izložena u Prijepolju pre Zaječara, a u međuvremenu otvorena je i u dva grada u Finskoj. Nakon Zaječara nastaviće putovanje po Srbiji i van nje. Organizatori iz Foto saveza Srbije očekuju da bude predstavljena i u Banja Luci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *